TRAMP PRIJETI EVROPSKIM ČELNICIMA: ‘Ako ne uzmete stotine terorista iz Sirije, mi ćemo ih pustiti na slobodu’

Američki predsjednik Donald Tramp u subotu navečer zatražio je od Evrope da uzme na stotine boraca DAIŠ-a uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu.

Ne želimo gledati kako DAIŠ-evci preplavljuju Evropu

“Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih evropskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca tzv. ‘Islamske države’ koje smo ulovili u Siriji i da im sude”, napisao je Tramp u bujici poruka na Twitteru.

Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti”, dodao je Tramp. “Amerika ne želi vidjeti borce DAIŠ-a kako preplavljuju Evropu, a očekuje se da će tamo otići”, naglasio je Tramp.

Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom”, poručio je Tramp.

Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama sigurnosnog summita u Muenchenu, Pence je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

“Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo (DAIŠ) ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij”, rekao je Pence.

Tramp je u prosincu zabrinuo saveznike kada je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je tzv. ‘Islamska država’ već pobijeđena

Kritičari su upozoravali da teroristička organizacija nije pobijeđena te da povlačenje može dovesti do oživljavanja sukoba, a saveznici SAD koji su u regiji nisu samostalno sposobni za takav izazov.

Teroristi protjerani iz posljednjeg uporišta

Sirijske demokratske snage (SDF), pod podrškom SAD-a i vodstvom Kurda, pokrenuli su napad prošlog tjedna kako bi izbacile teroriste iz sela Baghuz, jedinog preostalog područja pod kontrolom DAIŠ-a u blizini granice s Irakom.

Također postoji bojazan, da će bez prisustva SAD-a, Turska pokrenuti napad protiv SDF-a, gdje su pretežito snage Kurdskih narodnih obrambenih snaga (YPG).

Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK), protiv kojeg se već desetljećima bori na jugu zemlje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Rusija, Indija, Kina,Iran,Turska Venecuela pa sada još EU … preveliki zalogaj za Trampa. Može pisat statuse na Tweeteru, ali bespomoćno…
    Sve što radi Trumpova administracija, radi prvenstveno na veliku štetu USA…

    Reply

Komentiraj