TRAMPOVA ADMINISTRACIJA TRAŽI DA POLJSKA ISPLATI ODŠTETU JEVREJIMA! Slični zahtjevi upućeni i BiH

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbio je danas diplomatski pritisak SAD-a ocijenivši da je to nesporazum da Poljska ne treba plaćati za njemačke zločine tokom Drugog svjetskog rata. Poljska je samo jedna od država gdje oštećeni Jevreji traže svoja prava. Evropski parlament je nedavno upozorio i BiH da bez vraćanja jevrejske imovine nema puta u EU.

Slikovni rezultat za pence poland conference

“Želim jasno da naglasim. Te teme nema. Poljska je tu potpuno bezbjedna. Poljska je bila žrtva, a ne dželat. I prije svega, Njemačka je ta koja nije nikada isplatila kompenzaciju Poljskoj za štete koje je prouzrokovala zločinačka politika Trećeg Rajha”, kazao je Moravjecki u intervjuu poljskoj državnoj agenciji PAP.

Potpredsjednik SAD-a Majkl Pens tokom razgovora sa Moravjeckim tokom posjete Varšavi prošle nedelje ponovo je pokrenuo pitanje vraćanja otete i opljačkane a nakon rata nacionalizovane jevrejske imovine nasljednicima koji često imaju američko državljanstvo ili kada nasljednika nema onda fondacijama u korist Jevreja koji su preživjeli Holokaust.

“Nagovaram naše prijatelje da pođemo naprijed u rješavanju kompleksne restitucije privatnog vlasništva”, kazao je u petak u Varšavi Pens.

Moravjecki je u intervju kazao da je Pensu objasnio da je ideja da bi Poljska mogla da vraća ili plaća odštetu za imovinu koju su Jevrejima zaplijenili Nijemci zasnovana na suštinskom nesporazumu, jer je Poljska sa SAD davno sklopila sporazum kojim je oslobođena te odgovornosti.

“Poljska je bila žrtva i Njemačke i Sovjetskog Saveza. Nijemci su uništili našu zemlju, htjeli su da pobiju gotovo cijeli poljski narod a ostale da pretvore u roblje. Mi smo ti koji imaju pravo da traže odštetu. Pitanje vraćanja imovine američkim državljanima jevrejskog porekla je kompletno regulisano. Imamo sa Amerikom sporazum koji nas oslobađa te odgovornosti”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer procijenio je štete od njemačke okupacije na 650 do 700 milijardi dolara, ne računajući tu neprocenjive žrtve, kao gubitak života šest miliona Poljaka, od toga najmanje polovine poljskih Jevreja i milione Poljaka odvučene na prinudni rad u Njemačku.

Poljska je nakon pada komunista vratila i vraća otetu imovinu jevrejskim udruženjima i vjerskim zajednicama, a od 1997. godine to čini posebna komisija.

Poljski premijer ne ide u Izrael zbog izjave Netanjahua

Poljski premijer Mateuš Moravijecki otkazao je učešće na sastanku Višegradske grupe u Jerusalimu zbog navodne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o učešću Poljske u Holokaustu.

Portparol poljske Vlade Joana Kopcinska potvrdila je da će, umjesto Moravijeckog, na sastanak Višegradske grupe u Izraelu otići šef diplomatije Jacek Čaputovič.

Iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da je njegova izjava pogrešno prenesena u “Jerusalim postu”, koji je potom objavio ispravljenu verziju.

Kasnije je iz Netanjahuove kancelarije navedeno da izraelski premijer u komentaru o poljskoj saradnji sa nacističkim okupatorima nije nikoga konkretno okrivio.

BiH mora vratiti i oduzetu jevrejsku imovinu ako želi u EU

Prema pisanju izraelskog lista Israel Hayom, Evropski parlament ove sedmice je postavio jasne uvjete pred BiH koje ona treba da usvoji kako bi krenula putem članstva u Evropskoj uniji, a jedan od njih je i donošenje zakona koji će regulirati restituciju imovine oduzete od Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, pozdravio je ovu odluku, za koju je rekao da je “snažan poziv na dugo očekivano donošenje zakona kojim bi se osigurala pravda za preživjele u holokaustu i njihove porodice, kao i za Jevrejsku zajednicu u BiH i druge vjerske zajednice”.

Naime, Evropski parlament glasao je za usvajanje rezolucije koju je predložio rumunski član Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda. Rezolucija je usvojena sa 468 glasova za, 123 protiv i 83 suzdržana.

Kako dalje piše Israel Hayom, ovo je prvi put da je Evropski parlament zvanično odlučio da je vraćanje oduzete jevrejske imovine pitanje koje se mora uzeti u obzir prilikom razmatranja zahtjeva BiH za pridruživanje EU. 

The World Jewish Restitution Organization, jedna od grupa uključenih u rješavanje ovog pitanja, također je pozdravila potez Evropskog parlamenta.

“Mi smo ponosni što se razmatrao za nas ključni segment nove rezolucije Evropskog parlamenta. Pozivamo BiH da usvoji zakone za povrat privatne i javne imovine koja je u prošlosti pripadala Jevrejima”, rekao je Gideon Taylor, predsjedavajući WJRO-a.

Kako se navodi u tekstu, oko 14.000 Jevreja živjelo je u BiH sve do Drugog svjetskog rata, od čega 12.000 samo u Sarajevu. Otprilike 2.000 ljudi se vratilo na svoja ognjišta neposredno nakon okončanja sukoba, a trenutno u kompletnoj BiH živi samo oko 1.000 Jevreja.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] nepredvidivost, napuštanje globalnih ugovora i organizacija, te različiti zahtjevi poput onih da Poljska obešteti Jevreje i njihove porodice stradale u Drugom svjetskom ratu, doprinijeli su generalnom nepovjerenju prema Bijeloj kući. Pa iako je Poljska ove godine, dan […]

Komentiraj