ZARIF GOVORIO NA KONFERENCIJI U MINHENU! Iran istovremeno predstavio novu podmornicu ‘Fateh’

Iranski predsjednik Hassan Rouhani predstavio je u nedjelju novu podmornicu iranske proizvodnje naoružanu krstarećim projektilima, javljaju agencije.

Povezana slika

“Od ovog trenutka podmornica ‘Fateh’ pridružuje se po mojoj komandi iranskim pomorskim snagama”, rekao je on na svečanosti koju je uživo prenosio državni televizijski kanal na engleskom jeziku Press TV.

Podmornica “Fateh” (Osvajač) teška je 600 tona, navodi televizija, dodajući kako je opremljena “vrhunskim naoružanjem, uključujući torpeda, mine i krstareće projektile koje može lansirati iz podmorja”.

Razarač nevidljiv za radar

“Naša odbrambena sila je isključivo odbrambena… Pritisak našeg neprijatelja i sankcije uvedene Iranu potaknuli su naš napredak”, rekao je Rouhani u južnom lučkom gradu Bandar Abbas.

Prošle godine iranska mornarica porinula je u more razarač iranske proizvodnje, koji je, po iranskim medijima, nevidljiv za radar.

Iran tvrdi kako ima projektile dometa do 2.000 kilometara.

Zarif u Minhenu

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obrušio se u nedjelju na SAD, optuživši ga da je “patološki opsjednut” Iranom i da ga želi “baciti na koljena”.

Govoreći na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, upozorio je na veliki rizik rata s Izraelom i istaknuo da njegova zemlja radi obrane ima pravo razvijati raketni program.

Unatoč izlasku SAD-a, Zarif smatra da iranski nuklearni sporazum nema alternativu i da se Europljani moraju jače suprotstaviti jednostranim potezima Washingtona.

“SAD nam nikada nije oprostio što smo ostvarili pravo na samoodređenje. Rezultat toga je da smo već dugo meta nezdrave fiksacije, možemo reći opsjednutosti koja se nastavlja do današnjih dana”, rekao je on pred političarima i diplomatima iz cijeloga svijeta.

‘Sasvim sigurno, neki žele rat’

“Arogantnima” i “opasnima” nazvao je izjave američkog potpredsjednika Mike Pencea, koji je dan ranije u Muenchenu pozvao europske saveznike da slijede SAD i povuku se iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Sporazum koji je zaustavio iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sancija nazvao je “najboljim što se moglo postići”, ali je upozorio da strpljenje Teherana ima granica.

“Pedeset i jedan posto Iranaca smatra da trebamo ostati u paktu, no to se može promijeniti”, upozorio je iranski ministar.

Izrael, glavnog američkog saveznika na Bliskom istoku, optužio je da želi rat i upozorio da se rizik sukoba povećava zbog ponašanja SAD-a i Izraela.

“Sasvim sigurno, neki žele rat… Izrael”, rekao je Zarif.

“Rizik je velik i bit će još veći ako budemo zatvarali oči na kršenje međunarodnog prava”, dodao je.

Odbacio je optužbe SAD-a da je Iran glavni uzrok nestabilnosti regije i zaključio upravo suprotno.

Ko otvara vojne baze i izvozi oružje?

“Tko je otvorio vojne baze na našim granicama? Tko izvozi oružje u naše susjedstvo?”, upitao je Zarif, optuživši Washington da danas čak pregovara i s talibanima kako bi se mogao povući iz Afganistana.

“Od naoružavanja [bivšeg iračkog predsjednika] Saddama Huseina, komadanja Sirije, bombardiranja nevinih ljudi u Jemenu – sve je te pogreške SAD napravio u ime navodnog obuzdavanja Irana”, kaže Zarif.

Poručio je da će se Iran, unatoč svim napadima i govoru mržnje, ponašati kao ponosni nasljednik velike civilizacije.

“Cijelo čovječanstvo, iz naše perspektive, plovi na istome brodu. Ili ćemo ploviti zajedno, ili ćemo zajedno potonuti”, dramatično je zaključio Zarif.

Iranske vlasti traže od Europske unije konkretniju podršku nasuprot novog vala političkih pritisaka i ekonomskih sankcija SAD provode prema Iranu.

Zarif je kazao kako vodeće europske zemlje trebaju učiniti više kako bi se očuvao prethodno postignuti međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom pitanju.

“Uvođenje alternativnog mehanizma plaćanja INSTEX nije dovoljno. To neće očuvati sporazum koji je potpisao i vodeći europski trio Njemačka, Francuska i Velika Britanija. Europa treba biti spremna na dodatne napore kako bi plivala na udarima neizvjesnih struja američkog unilateralizma”, poručio je Zarif, prenosi Anadolija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj