KAKO POSLATI SUNČEVU ENERGIJU NA ZEMLJU? Kina želi graditi solarnu elektranu u svemiru…

Kineska akademija svemirske tehnologije (CAST) radi na postrojenju koje će kružiti u našoj orbiti, skupljati solarnu energiju i slati je na Zemlju.

Svemirska solarna elektrana mogla bi koristiti energiju našeg Sunca čak i kada je oblačno nad Kinom jer bi bila postavljena visoko iznad oblaka te na njen rad ne bi utjecale vremenske prilike na našem planetu, javlja Science Alert. 

Nezgodan problem

Kina planira lansirati testno postrojenje do 2025. godine, ali prije toga mora riješiti jedan problem. 

Treba shvatiti kako poslati prikupljenu sunčevu energiju na Zemlju. Naučnici koji rade na tom projektu nisu još detaljno riješili tu teškoću, ali imaju jedno idejno rješenje. Plan je da se prikupljena solarna energija na površinu našeg planeta šalje putem lasera ili mikrovalova. 

Veliki planovi

Ako sve prođe dobro s testnim lansiranjem i ako navedeni prenos energije na Zemlju bude funkcionisao, kineski naučnici imaju u planu do 2050. poslati još veća i moćnija solarna postrojenja u svemir. 

Osim što bi proizvodila energiju koja ne zagađuje okoliš, takav tip solarne elektrane mogao bi i napajati letjelice koje se bave istraživanjem svemira i omogućiti naučnicima da ih šalju na duža putovanja kroz zvjezdana prostranstva. 

Za takav pothvat, uz solarno postrojenje u orbiti, trebat će im i tehnologija preciznog usmjeravanja zraka energije prema letjelicama. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj