MARŠ EKSTREMISTA U SOFIJI: Traže ‘korekciju granica’ sa Srbijom

Bugarski nacionalisti marširali su danas ulicama Sofije čime su odali počast generalu Hristu Lukovu koji je bio poznat po svojim antisemitskim i pronacističkim aktivnostima tokom Drugog svjetskog rata.

Na godišnjem maršu Lukovu u čast u organizaciji krajnje desničarske Nacionalne unije učestvovalo je više stotina pristalica, koji su nosili baklje i zastave Bugarske i uzvikivali nacionalističke slogane.

Marš je organizovan uprkos snažnoj osudi organizacija za zaštitu ljudskih prava, političkih partija i stranih ambasada. Gradske vlasti su zabranile miting, ali organizatori su se žalili sudu koji je poništio zabranu. Veliki broj policajaca bio je postavljen između nacionalista i njihovih neistomišljenika.

Pred održavanje marša Svjetski kongres Jevreja upozorio je na uspon aktivnosti krajnje desnice širom Evrope s ciljem unapređenja antisemitizma, mržnje, ksenofobije i glorifikacije nacista među mladim ljudima. 

Proširenje bugarske teritorije na račun Srbije?

Slični mitinzi u Bugarskoj, s različitim povodima, održavaju se već dugi niz godina. Ono što je posebno problematično jeste da sve više rastuće desničarske organizacije otvoreno zagovaraju promjene granica, u ovom slučaju potražujući dijelove susjednih zemalja.

Širenje Bugarske tokom Drugog svjetskog rata/ Foto: Wikipedija

Inače, Bugarska ekstemno desničarska stranka Ataka već godinama traži da se dijelovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje Bugarskoj, kao i da se to pitanje riješi prije daljih eurointegracija Beograda i Skoplja.

Budući da je Makedonija već na pragu EU, te da je formalno-pravno članica NATO saveza koji joj garantuje nepromjenjivost postojećih granica, jasno je da bugarski fašisti jedinu šansu za širenje svoga teritorija, kao i za vrijeme Drugog svjetskog rata, vide u istočnoj Srbiji.

Podsjećamo, Bugarska je prvog marta 1941. pristupila Trojnom paktu, čime je postala saveznica nacističke Njemačke i članica Sila osovine. Taj bugarski potez bio je potaknut mogućnošću da dobije teritorije koji su tada pripadale njenim susjedima, ali je Bugarska smatrala da na osnovu historijskih okolnosti polaže pravo na njih.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] MARŠ EKSTREMISTA U SOFIJI: Traže ‘korekciju granica’ sa Srbijom […]

Komentiraj