SEKRETAR MAO CE TUNGA! Preminuo Li Rui u 102. godini

Li Rui, sekretar Mao Ce Tunga, koji je postao kritičar Kineske Komunističke partije, preminuo je u subotu u 102. godini, saopštila je njegova porodica. Li je prošle godine prebačen u bolnicu zbog plućne infekcije.

Preminuo Li Rui, sekretar Mao Zedonga, u 102. godini

Bio je sekretar Mao Ce Tunga 1950-ih godina i član vlade, zadužen za industrijski razvoj Kine.

Li je potom kritikovao tu politiku industrijalizacije 1958. godine koja dovela do gladi u Kini. Izbačen iz partije, Li je proveo osam godina u zatvoru kod Pekinga za vrijeme Kulturne revolucije.

Političar je 1979. godine rehabilitovan i bio je zadužen za regrutovanje novih članova Komunističke partije do njegovog novog smenjivanja 1984. godine.

Li kao pristalica političke reforme, objavio je 2007. godine članke u kojem poziva partiju da postane socijalistička partija evropskog tipa. Izdao je nekoliko djela o Mao Zedongu, a neka su zabranjena u Kini, kako je tvrdio Li.

Mao
Ce Tunga (1893-1976) bio je kineski političar i vođa Komunističke partije Kine u pobjedi nad Kuomintangom u kineskom građanskom ratu i vođa Narodne Republike Kine od njenog osnivanja 1949. godine pa sve do svoje smrti.

Mao se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti moderne historije, a britanski časopis ‘Time’ ga je uvrstio među 100 najznačajnijih ličnosti 20. vijeka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj