ZAVRŠENA ISTRAŽIVANJA! Obrada podataka pokazat će ima li nafte u crnogorskom podmorju…

Geofizička istraživanja koja obavlja kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean se odvijaju po planu i trebalo bi da budu završena do kraja dana, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, saopšteno je CdM-u iz Uprave za ugljovodonike.

Brod za 3D geofizičko istraživanje norveške kompanije PGS, “Ramform Titan” danas bi trebalo da završi planiranu fazu istraživanja da li u crnogorskom podmorju ima nafte i gasa.

Iz Uprave za ugljovodonike su pojasnili da nakon što kompanija PGS završi prikupljanje 3D geofizičkih podataka na blokovima 30 i 26, slijedi period obrade prikupljenih podataka, što će u konačnom rezultirati interpretacijom podataka i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26.

U javnosti se spekulisalo da snimanje podmorja može negativno uticati na životinjski i biljni svijet u moru. U Upravi su to demantovali, i tvrde da se tokom procesa istraživanja sprovode sve mjere u skladu sa propisima.

“Prikupljanje geofizičkih podataka na blokovima 30 i 26 je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu.  Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu “Ramform Titan” nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora. Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u “sigurnosnoj” zoni”, naveli su u izjavi za CdM iz Uprave za ugljovodonike.

Prvi preliminarni podaci o tome da li u crnogorskom podmorju ima nalazišta nafte i gasa biće poznati krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

(Global CIR/CDM)

Komentiraj