NAKON ANTISEMITSKIH NAPADA U FRANCUSKOJ: Iz Izraela poziv Jevrejima da se ‘vrate kući’, širom Francuske organizovani marševi

Izraelski ministar za migracije Joav Galant pozvao je danas francuske Jevreje da se “vrate kući” u Izrael nakon antisemitskog vandalizma na groblju na istoku Francuske. 

Skrnavljenje jevrejskog groblja u Francuskoj podsjeća na mračna vremena u historiji jevrejskog naroda. Prošle sedmice posjetio sam jevrejsku zajednicu u Parizu koja je pod stalnim antisemitskim napadima – rekao je Galant.

On je dodao da snažno osuđuje antisemitizam u Francuskoj i pozvao Jevreje da se vrate kući u Izrael.

Na gotovo 80 nadgrobnih spomenika vandali su iscrtali kukaste križeve u mjestu Kvacenhajm, nedaleko od granice sa Njemačkom u regionu Alzas.

Na jednom spomeniku bilo je ispisano “Alzaški crni vukovi”, što je naziv separatističke grupe povezane s neonacistima tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.Prošle godine 2.679 Jevreja iz Francuske emigriralo je u Izrael.

Evropski lideri da se izjasne protiv antisemitizma

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je evropske lidere da se izjasne protiv antisemitizma, nakon „šokantnog vandalizma” na jevrejskom groblju u Francuskoj.

On je rekao da je potrebno da se zauzme oštriji stav protiv antisemitizma, koji je nazvao „kugom koja ugrožava sve, ne samo Jevreje”, prenio je AP.

„To mora biti osuđeno gdjegod i kadgod pomoli glavu”, naveo je Netanjahu dodajući da su antisemiti oskrnavili 80 grobova nacističkim simbolima.

U međuvremenu, širom Francuske organizovana su okupljanja i marševi nakon niza antisemitskih postupaka u toj zemlji.

Marševi protiv antisemitizma širom Francuske

Desetine skupova na kojima je rečeno “ne” antisemitizmu održano je večeras u francuskim gradovima, uz ujedninjenje organizacija sa različitih političkih pozicija, pod zajedničkim motom “Dosta je”.

Centralnom skupu u Parizu prisustvovali su premijer Eduar Filip, bivši predsjednici Fransoa Oland i Nikola Sarkozi, kao i brojni vladini zvaničnici. Stanovnici Pariza i zvaničnici zajedno su pjevali francusku himnu Marseljezu.

Inicijativu je pokrenula Socijalistička partija, a jedan od zvaničnika stranke Olivije For pozvao je na skup i predsjednika Emanuela Makrona i predsjednicu ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen.

Makronov kabinet saopštio je da predsjednik neće biti na skupu jer ima obaveza, a sutra je zakazana godišnja večera s predstavnicima Savjeta jevrejskih institucija, čiji će domaćin biti francuski predsjednik koji će govoriti o antisemitizmu.

For je u izjavi za radio RTL rekao da je uputio poziv svim strankama ali ne i stranci Marin Le Pen, čija je stranka ranije bila žestoko kritikovana zbog izjava o antisemitizmu i rasizmu. Međutim, For je rekao da je liderka dobrodošla na skup ako želi da pruži podršku.

Pored socijalista, na skupu će biti predstavnici vladajuće Republike u pokretu, desničarske stranke Republikanci i radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona.

Antisemitski napadi su prošle godine bili u porastu za 74 odsto, saopštilo je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je od 311 djela 2017, prošle godine registrovano 541.

Na to se dodaju i antisemitske uvrede koje su prošlog vikenda upućene Alenu Finkelkrotu, poznatom francuskom intelektualcu jevrejskog porijekla. Incident se dogodio na kraju protesta građanskog pokreta “Žuti prsluci”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NAKON ANTISEMITSKIH NAPADA U FRANCUSKOJ: Iz Izraela poziv Jevrejima da se ‘vrate kući’,… […]

Komentiraj