ZAJEDNIČKE VJEŽBE: Američki razarač “Donald Cook” u Crnom moru, plovi prema ukrajinskoj luci Odesa

Američki razarač “Donald Cook” ponovo je u utorak ušao u Crno more kako bi izveo vježbe s Ukrajinom i drugim saveznicima, saopćila je mornarica SAD u utorak. 

Dolazak broda u Crno more, drugi put ove godine, dešava se usred eskalirajućih napetosti i nasilja između Ukrajine i Rusije.

Razarač “Donald Cook” započeo je svoj put kroz moreuz Dardaneli, prema Crnom moru, kako bi proveo pomorske operacije i pojačao regionalnu pomorsku stabilnost, kao i spremnost i mornaričke sposobnosti zajedno sa NATO partnerima i saveznicama u regionu, saopćeno je iz pres-službe američke 6. flote, prenosi TASS.

Razrač “Donald Cook” posjetit će ukrajinsku luku Odesa, prema riječima admirala Jamesa Foggoa, komnadanta pomorskih snaga u Evropi, navodi američki “Military Times”.

– Ruska aktivnost u prošloj godini bile su sve agresivnije i restriktivnije, osobito u pogledu pristupa Mariupolu – kazao je Foggo

– Napravili su to namjerno. To je ekonomsko gušenje. Mornari su još u zatvoru, što me iritira do kraja – rekao je Foggo.

Ruska strana, kako navodi TASS, podsjeća da je razarač “Donald Cook” dospio u centar pažnje javnosti 2014. godine, kada ga je u brišućem letu preletio ruski “Suhoj” Su-24, poslije čega je pokrenuta lavina špekulacija šta se tom prilikom dogodilo.

Prema ruskoj verziji, avion je bio opremljen uređajem za elektronske protumjere koji je navodno potpuno onemogućio rad elektronske opreme na razaraču. Pentagon je, nakon tog događaja, oštro protestirao, navodi ruska novinska agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj