KONSTITUISAN DOM NARODA FBiH: Federacija dobila budžet za 2019. godinu

Novizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili su zakletvu na današnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti. Na ovaj način konstituisan je novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu FBiH. 

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović uručio je uvjerenja izabranim delegatima uz poruku da se nada kako će u naredne četiri godine opravdati ukazano povjerenje građana. On je delegatima rekao i da još uvijek imaju vremena da informišu CIK ukoliko ne žele prihvatiti mandate. 

Usvojen budžet

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova budžet Federacije za 2019. godinu na današnjoj konstituirajućoj sjednici u Sarajevu.

Budući da je u januaru, budžet u istom tekstu većinom glasova odobrio i Predstavnički dom, stekli su se uvjeti za operativnost tog akta po objavi u Službenim novinama, odnosno za finansijsku deblokadu Federacije.

U Domu naroda, budžet je danas odobren bez mnogo rasprave uz zaključak da prilikom njegovog rebalansa bude razmotren zahtjev za izdvajanje dva miliona KM za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Ovogodišnji federalni budžet odobren je u oba doma u ukupnom iznosu, predloženom iz Federalne vlade, od 2,65 milijardi KM.

Uz budžet je izglasan i propratni akt, Zakon o njegovom izvršenju. 

Odobrene izmjene Zakona o budžetima, sjednica Doma naroda završena

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na konstituirajućoj sjednici je većinom glasova odobrio izmjene Zakona o budžetima čiji je cilj da i Grad Mostar dobije ovogodišnji budžet u situaciji kad nema izabrano Gradsko vijeće.

Ovlasti za proglašenje budžeta ovim izmjenama se daju gradonačelniku u navedenim uslovima.

Budući da su ovakve zakonske izmjene odobrene u januaru i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, stekli su se uvjeti za stupanje na snagu po objavi u Službenim novinama.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici, Dom naroda je odobrio većinom glasova i budžet Federacije BiH za 2019, koji također može postati operativan budući da ga je na januarskom zasjedanju odobrio i Predstavnički dom. Time su se stekli uvjeti i za finansijsku deblokadu FBiH.

Uz federalni budžet su odobreni i Zakon o njegovom izvršenju, kao i ovogodišnji finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje FBiH, Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Federalnog fonda solidarnosti, kao i Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Nakon ovih tačaka dnevnog reda, sjednica je završena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj