MACRON BIJESAN: Kukasti križevi na židovskom groblju u Francuskoj

Gotovo stotinu grobova na židovskom groblju u Francuskoj oskvrnuto je svastikama i drugim nacističkim obilježjima, otkriveno je jučer. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je jučer ovo groblje u istočnoj francuskoj pokrajini Alzas, u selu Quatzenheim pored Strasbourga. “Za mene je važno da budem ovdje s vama danas”, poručio je liderima lokalne zajednice, uključujući glavnog židovskog rabina Strasbourga Harolda Abrahama Weilla.

Kukasti križevi i ime neonacističke organizacije

“Antisemitizam je negacija onoga što Francuska jest”, napisao je Macron na Twitteru na putu za židovsko groblje. 

Osim kukastih križeva, na jednoj nadgrobnoj ploči vandali su ispisali “Elsässischen Schwarzen Wolfe” (njem. “Crni alzaški vukovi”), što je ime militantne, ekstremno desne i separatističke organizacije koja je bila aktivna u sedamdesetima i osamdesetima u toj francuskoj pokrajini. Ova je grupa spalila muzej bivšeg nacističkog logora smrti Natzweiler-Struthof 1976.

U prosincu je još jedno židovsko groblje, ono kod grada Herrlisheima, također oskvrnuto nacističkim grafitima.

Nedugo nakon što su nacistički grafiti na židovskim grobovima otkriveni, diljem zemlje održani su prosvjedi protiv ponovnog porasta antisemitizma. Tisuće Francuza izišle su u desetak gradova na ulice pod sloganom “Dosta je”. Prosvjede je organiziralo čak 14 francuskih stranaka, a pridružili su im se i bivši predsjednici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy. 

“Antisemitizam nije problem Židova, nego problem svih Francuza”, naglasio je Hollande.

Nacistički grafiti na židovskoj pekari, židovski filozof napadnut kao “prljavi cionist”…

Francuska ima najveću preostalu židovsku zajednicu nakon holokausta u Europi, s oko pola milijuna ljudi. No sedamdeset godina nakon što su nacisti likvidirali neke dvije trećine tadašnje židovske populacije u Europi, u pokušaju da ih potpuno istrijebe, statistike pokazuju zabrinjavajući rast antisemitskih napada u Francuskoj – od 311 2017. na 541 2018., što je rast od 74%.

Nekoliko nedavnih antisemitskih incidenata privuklo je nacionalnu pozornost: grafiti “Juden” (njem. “Židovi”) ispisani na izlogu židovske pekare u središtu Pariza i portreti francuskog Židova koji je preživio holokaust na poštanskim sandučićima išarani svastikama. 

Osim toga, grupa tzv. Žutih prsluka, prosvjednika protiv Macronovih ekonomskih reformi iz čijih redova su se i ranije mogle čuti antisemitske poruke, verbalno je napala francusko-židovskog filozofa Alaina Finkielkrauta, nazivajući ga “prljavim cionistom”.

“Antisemitizam se širi kao otrov”, upozorio je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj