PROPAO DUGO NAJAVLJIVANI SAMIT VIŠEGRADSKE GRUPE U JERUSALEMU! Hoće li Izrael ugroziti sjećanje na Holokaust da bi spasio savezništvo s evropskim vladama koje koketiraju s antisemitizmom?!

“Poljaci popiju antisemitizam s majčinim mlijekom”, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz prije nekoliko dana. “Ne samo da ne prihvaćamo Katzove rasističke izjave, nego želimo i naglasiti kako ćemo se boriti za povijesnu istinu i čast Poljaka”, odgovorio mu je poljski premijer Mateusz Morawiecki odmah zatim.

To je bio vrhunac svađe između dužnosnika dviju zemalja koja je naposljetku dovela od odustajanja od dugo najavljivanog izraelskog samita zemalja Višegradske skupine (Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka), na kojem su s domaćinima trebali potvrditi savezništvo i razumijevanje.

Poljski rat protiv povijesti

A sve je započelo prošlog tjedna kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u domaćim medijima izjavio kako je bilo Poljaka koji su surađivali s nacistima. To je banalna povijesna činjenica koja ranije ne bi nikoga uznemirila.

Ali aktualna poljska vlada vodi svoj vlastiti rat protiv povijesti, zbog kojeg je kriminalizirala tvrdnje kako su i Poljaci odgovorni za Holokaust. Sada se osjeća pozvanom da na sve moguće načine pravi pritisak na one koji bi Poljsku dovodili u bilo kakvu vezu s antisemitizmom i to unatoč tome što je danas idealizirana Druga Poljska Republika (1918.-1939.) diskriminirala Židove i druge manjine puno prije dolaska nacista.

Priprema za legalizaciju okupacije

Ovo također nije prvi put da Izreal ulazi u svađu sa svojim srednjoeuropskim saveznicima. Historijski je antisemitizam bio jedan od nosećih stupova ultrakonzervativne i nacionalističke ideologije u tim zemljama, a pokušaj da se snažno distancira od polustoljetne socijalističke povijesti desnicu u Srednjoj Europi često i danas tjera prema barem folklornom koketiranju s antisemitizmom. Sve to dobro je poznato u Izraelu koji inače osjeća obavezu da se bori protiv antisemitizma i čuva sjećanje na Holokaust. No izgleda da se srednjoeuropskim desničarskim vladama prašta i ono što nikom drugom ne bi.

Osnovni razlog za to je činjenica da su i u Izraelu i u zemljama Višegradske skupine na vlasti trenutno ultradesničarske opcije koje ujedinjuje cinični stav prema idejama ljudskih prava i jednakosti. Upravo zato Izrael posljednjih godina nastoji koristiti srednjoeuropske zemlje kao sredstvo pritiska prema ostatku svijeta.

Naime, aktualna izraelska vlada po svemu sudeći pokušava legalizirati svoju polustoljetnu okupaciju Zapadne Obale tako što će anektirati teritorij, ali ne i proširiti politička prava na stanovništvo tih teritorija. Tom bi se rješenju snažno protivila većina zemalja svijeta, ali vjerovatno ne i Višegradska skupina.

Izraelska desnica tako se zapravo nalazi pred izborom: hoće li ugroziti sjećanje na Holokaust da bi spasila savezništvo s vladama koje koketiraju s antisemitizmom? Premijer Benjamin Netanyahu je izgleda tome sklon, ali to neće proći bez otpora u zemlji u kojoj je Holokaust još uvijek utemeljujući narativ.

Netanyahu se sastao s trojicom europskih kolega poslije otkazivanja samita Višegradske skupine

To prvo okupljanje Višegradske četvorke van Evrope trebalo je da bude veliko dostignuće za Netanyahua u njegovom nastojanju da se približi zemljama centralne i istočne Europe i suprotstavi tradicionalnom kritikama s kojima je Izrael suočen u međunarodnim forumima, navodi AP.

Odluka Poljske da ne učestvuje doneta je nakon intervjua ministra Katza, u nedjelju, za izraelske medije u kojem je branio Netanyahuovu izjavu u nastojanju da umanji obim krize.

„Ja sam dijete preživelih u holokaustu i kao Izraelac i Jevrejin neću praviti kompromis oko sjećanja na holokaust. Nećemo oprostiti, ni zaboravati i bilo je mnogo Poljaka koji su sarađivali s nacistima. “, kazao je on.

Trgovinska predstavništva u Jerusalemu

Izraelski mediji su najavili jučer poslije sastanka Netanyahua s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da će Mađarska otvoriti trgovinsko predstavništvo u Jerusalemu, a da je slovački premijer Peter Pelegrini najavio otvaranje informativne kancelarije za kulturu i tehnolgiju u tom gradu. Time će se Mađarska i Slovačka pridružiti Bugarskoj i Češkoj koje su otvorile predstavništva u Jerusalimu, ali ne i ambasadu.

Netanyahu jučer nije pominjao prilikom fotografisanja za medije s gostima diplomatsku krizu s Poljskom. Češki premijer Andrej Babiš, upitan tom prilikom da li je razočaran što je Poljska odlučila da ne učestvuje, izrazio uvjerenje da će Izrael i Poljska nastaviti saradnju. To je inače njegova prva posjeta Izraelu.

‘Podsavezništva’ protiv EU

Izraelski mediji navode da se Višegradska grupa smatra najdesnije orijentisanom među 28 zemalja koje čine EU i jedna je od takozvanih podsavezništava koje Netanyahu razvija u EU da neutrališe ono što smatra pristrasnošću protiv Izraelu u Briselu.

On takođe stvara takva savezništva sa Grčkom i Kiprom, zemljama Baltika, Litvanijom, Latvijom i Estonijom i balkanskim zemljama, Bugarskom, Rumunijom, Grčkom i Srbijom, kandidatom za člana EU.

Netanyahu je prošle godine prisustvovao samitu premijera V4 u Budimpešti, a za jučer zakazani sastanak, da je održan, poslao bi poruku da EU da Izrael ima snažne saveznike u tom bloku na koje može da se osloni za podršku. Izraelski komentatori navode da bi također istakao nezavisnost spoljne politike tih zemalja od Brisela kao i pokušaj da se približe Vašingtonu preko jakih veza s Izraelom.

(Global CIR/Bilten/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] PROPAO DUGO NAJAVLJIVANI SAMIT VIŠEGRADSKE GRUPE U JERUSALEMU! Hoće li Izrael ugroziti sjećanje … […]

  2. […] organizirala sigurnosnu konferenciju o Bliskom Istoku, na kojoj je glavna zvijezda bio Netanyahu, nekoliko mjeseci nakon toga propao je samit V4 u Jerusalemu jer je  poljski premijer odbio otputovati u Izrael zbog ranijih izjava zvaničnika u […]

Komentiraj