DA LI JE UGROŽEN NUKLEARNI ŠTIT NATO-a? Njemačka neće američke avione F-35, uprkos ucjenama Trampove administracije

Njemačko Ministarstvo odbrane nedavno je odlučilo da za potrebe ratnog vazduhoplovstva, kao zamjenu za višenamjenske avione tipa „tornado”, neće nabavljati američke avione F-35.

Ova odluka, koju je javnosti saopštila lično ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, svakako neće obradovati predsjednika SAD-a Donalda Trampaa, prema vojnim analitičarima, ozbiljno će narušiti nuklearnu strategiju NATO-a u Evropi, piše tportal.hr.

Njemačka  odluka, osim što utiče na odbranu Evrope, mogla bi imati i dalekosežan uticaj na trgovinske odnose Berlina i Vašingtona jer je Tramp smanjenje američkog trgovinskog deficita uslovio time da njemačka kupi upravo avione F-35.

Njemačko ratno vazduhoplovstvo traži zamjenu za avione „tornado”koji se koriste već decenijama, a u uži izbor su ušli američki F-35 i F/A-18, kao i „Eurofighter” koji Luftvafe uveliko koristi.

Poslije ove odluke u igri su ostali F/A-18 i „Eurofighter”, a sada je na njihovim proizvođačima, „Boingu” i „Airbusu” (sa evropskim konzorcijumom na proizvodnji „Eurofightera” zajedno rade i britanski BAE i italijanski „Leonardo”), da dokažu da se njihovi avioni mog opremiti američkim nuklearnim naoružanjem. To je, navodi tportal.hr, jedna od obaveza njemačke vojske u sklopu NATO-a.

Pentagon tvrdi da samo F-35 odgovara pomenutim zahtjevima, pa bi njemačka odluka da nabavi F/A-18 ili „ Eurofighter ” mogla da znači i da ova zemlja više ne bi bila dio takozvanog nuklearnog štita NATO-a.   

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj