PREDSJEDNIK ALBANIJE: Njemačka bi mogla imati ključnu ulogu u uklanjanju prepreka za dijalog o Kosovu

Predsjednik Albanije Iljir Meta izjavio je da bi sporazum o normalizaciji odnosa trebalo da garantuje i Srbiji i Kosovu evropsku perspektivu i da ne vidi podesniju zemlju od Njemačke da to garantuje.

U danas objavljenom intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle DW) Meta je ocijenio da bi Njemačka  mogla da ima važnu ulogu u uspostavljanju povjerenja i uklanjanju prepreka za dijalog.

Na pitanje kako komentariše mogućnost promjene granica, kada je riječ o Kosovu, Meta je kazao da uvijek veruje u dijalog, “ali i u motivaciju i inspiraciju za uspjeh tog dijaloga, koji bi za obe strane trebalo da bude zajednička evropska perspektiva”.

“Slično kao u slučaju Makedonije, želim ovdje posebno da naglasim saradnju SAD-a i EU, a u ovom slučaju još specifičnije, saradnju SAD-a i Njemačke. Važno je da se sporazum postigne što prije. To bi trebalo da garantuje mir i trajnu bezbjednost u regionu, ali i evropsku perspektivu za obje zemlje, kako za Srbiju tako i za Kosovo. U ovom trenutnu nema podesnije zemlje od Njemačke da to garantuje”, rekao je.

Govoreći o taksama na robu iz Srbije, albanski predsjednik je naveo da “ni u kom slučaju” nije za nove prepreke u dijalogu, ali da bi dijalog trebalo da bude fer, a ne da se vrši pritisak samo na jednu stranu”.

“Njemačka bi mogla biti ključna zemlja EU koja bi ponovo mogla da ima važnu ulogu u uspostavljanju povjerenja i uklanjanju prepreka za dijalog”, dodao je.

/Global CIR/Agencije)

Komentiraj