SASTANAK DELEGACIJA SDA I A-SDA! Izetbegović: Stvari se kreću u dobrom smijeru

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je sa svojom delegacijom ugostio predstavnike stranke A-SDA gdje je najavljena buduća saradnja na državnom i federalnom nivou.

Stvari se kreću u dobrom smijeru

Tom prilikom Izetbegović je komentarisao i stav SNSD-a u vezi NATO puta naše zemlje.SDA će na državnom nivou i u FBiH u naredne četiri godine najvjerovatnije biti partner u vlasti sa A-SDA, a to je potvrdio i predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević, ali i Bakir Izetbegović.

“Ugostili smo blisku stranku. Stvari se kreću u dobrom smjeru i nagovještava se buduća koalicija na državnom i federalnom nivou i u nekim od kantona. Razmatrali smo fokuse djelovanja, problematiku vidimo identičnu”, kazao je Izetbegović.

A-SDA spremna ojačati politički kapacitet SDA

Ogrešević je poručio da su stvorene pretpostavke da ove stranke sarađuju.

“Svjesni smo kapaciteta SDA na državnom i federalnom nivou i spremni smo da taj politički kapacitet ojačamo. Bitno je da se vlast formira što prije. Spremni smo da bošnjački dio vlasti svojim učešćem pojačamo. Slažemo se o strateškim pitanjima i to je dobar okvir da ubuduće konkretno sarađujemo. Naš je cilj interes država BiH. SDA nas je pozvala na sastanak. Danas nismo konkretizirali detalje, ali u narednom periodu će biti prilike”, rekao je Ogrešević.

Ipak, medije je danas najviše zanimao stav Izetbegovića nakon jučerašnje poruke Nebojše Radmanovića iz SNSD-a, koji je kazao da ukoliko SDA bude insistirala na NATO putu, neće biti ni Vijeća ministara.

Poruka Dodiku:  Nije to “švedski sto”, poštujte zakone

“Mi insistiramo na Ustavu i vladavini zakona, a to znači i Zakona o odbrani. Ne može se tu birati ovo hoćemo, ovo nećemo. Očekujemo da mandatar za sastav Vijeća ministara ne uslovljava nijednim pitanjem. Neka to riješi SNSD. Mi ništa ne insistiramo, druga strana nešto insistira. Mi samo želimo provođenje zakona. Neka izlaz iz te situacije traži onaj ko se doveo u takvu situaciju.  Mi smo spremni podržati mandatara iz SNSD-a ali pod uslovom da poštuju zakone”, bio je jasan Izetbegović.

SDA će u ponedjeljak održati sastanak sa PDA, nakon čega će se svi dogovori konkretizirati.

Na kraju je Izetbegović prokomentarisao i rad Fadila Novalića n apoziciji premijera FBiH, kazavši da je imao dobre rezultate i da on smatra da bi i u naredne četiri godine još bolje radio, ali da se on ne pita već odluke donose organi stranke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj