NIKO NE SME DA VAS BIJE! Vučić: Mira će biti dok neko ne počne napadati i ubijati Srbe, to ne bih mogao izdržati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ima političku hrabrost riješiti kosovsko pitanje i da će “biti mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu”.

– Mira će biti sve dok neko ne bude napao fizički Srbe i počeo ih ubijati, to ne bih mogao izdržati – rekao je Vučić.

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu Prve TV “Jutro s Jovanom i Srđanom”, rekao da je sam preuzeo rješavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, a da ga je Vlada Srbije ovlastila da pregovara.

Vučić je rekao kako, vjerovatno, neće biti nikakvog rješenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svijetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža pokrenuti šta hoće i uništiti svaki pokušaj razgovora i dogovora. 

– Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman razgovarati s Prištinom čim ukinu takse – kazao je on.

Ukazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati djeci, prenosi b92.

– Sve ću raditi da ne bude tako. Izgubit ću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor – podvukao je on. 

Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška. Istakao je i da politički neće pustiti da ovaj problem ostane neriješen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen.

– Borit ću se svom snagom i srcem. Ali 99 posto znam da neću uspjeti. Nemam problem s tim u historijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji su uspjeli vratiti Kosovo na političku mapu svijeta – rekao je Vučić.

Upitan ima li ideju o rješenju, odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog trenutka kada neko bude prihvatio, a to trebaju uraditi prije svega Albanci. Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj