ČEŠKI PREDSJEDNIK PORUČIO SAD-u: Manje popujte, a više slušajte druge!

Predsjednik Češke Miloš Zeman odbio je u intervjuu češkim medijima ideju da se američke rakete razmjeste u Češkoj.

Zeman je rekao da se protivi toj ideji iako razumije strahove Poljaka od Rusije, a američkoj administraciji je poručio da bi bilo bolje „da manje popuje, a više sluša“.

Budimo uviđavni. Zato što Poljaci sa Rusijom imaju dugoročno historijsko negativno iskustvo, nekada bih rekao da je to čak fobija, ali neka. Tamo to razumijem. U slučaju Češke za to ne vidim nikakav razlog. Shvatite da je danas svijet još manje siguran nego što je bio zato što je osim trgovinskog rata između Amerike i Kine izbio trgovinski rat između Amerike i Evropske unije“, kazao je Zeman govoreći o američkim raketama u Evropi u redovnom sedmičnom intervjuu za privatnu češku TV Barandov.

‘Manje pristojna poruka’

Predsjednik Zeman, koji je od početka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa nastojao da dobije poziv za susret u Bijeloj kući, izgubio je nadu za priželjkivanim susretom, jer je Tramp u posjetu Washingtonu početkom marta umjesto njega pozvao češkog premijera Andreja Babiša.

Pošto sam saslušao govor potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea na konferenciji o sigurnosti u Minhenu, moja poruka bi bila manje pristojna. Nastojte manje da popujete, a više da slušate druge“, objasnio je češki predsjednik šta bi bila poruka Češke SAD-u da je on pozvan u Bijelu kuću.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj