SJEDNICA VLADE FBiH: Dragan Lukač razriješen dužnosti s pozicije direktora FUP-a

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici prihvatila ostavku direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača i oduzela mu čin, potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na dnevnom redu današnje sjednice bila je Informacija o aktu Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije BiH koja se odnosi na razrješenje dužnosti Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, kao i oduzimanje čina.

Lukač je dao ostavku na poziciju direktora FUP-a 28. januara. Vlada FBiH je danima izbjegavala postupiti po aktu Nezavisnog odbora, koji je tražio informaciju šta je poduzeto u vezi s ostavkom Lukača. No, on je tek danas razriješen dužnosti.

Lukač je ispunio uslove za penziju prije pet godina.

Podsjećamo, Vlada FBiH je prije dvije sedmice imenovala Ensada Kormana za zamjenika direktora FUP-a, koji je ovlašten da do imenovanja novog čelnika upravlja FUP-om. U toku je, također, konkurs za direktora FUP-a na koji se prijavilo ukupno osam kandidata.

Novalić: Cilj je da u ovom mandatu minimalne penzije budu veće od 400 KM

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić je povodom povećanja minimalne penzije za 3,2 posto kazao da je cilj Vlade FBiH da minimalne penzije u ovom mandatu budu veće od 400 KM. Novalić je kazao da Vlada FBiH ima mnogo bolju osnovu i bolji zakon da u narednom periodu rješava probleme penzionera. 

“U ovoj godini ćemo povećati penzije dva puta po 11 maraka. Cilj je da u ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 KM. Novi zakon kaže da se penzioni fond seli na trezor, tako da je nebitno kakvi su prihodi. Penzija se kreće s rastom BDP-a, odnosno penzije će se dizati ukoliko bude rastao BDP”, kazao je Novalić.

Dodao je da se koriste posljedice ekonomskog rasta da mogu servisirati povećanje penzije.

“Na današnjoj smo sjednici vrlo važnu tačku stavili iza sebe, vezanu za evropske integracije. Konstatirali smo da se treba pristupiti racionalnoj izradi zakona o demobiliziranim borcima. Imali smo prijedlog odluke za izmjenu plata i naknada”, rekao je Novalić.

Ministar Vesko Drljača je ponovio da, ukoliko postoji finansijska mogućnost, Vlada može povećati najniže penzije. 

“Ova odluka predstavlja kontinuitet brige Vlade. Ona predstavlja jedan korak koji mi preduzimamo. Očekujemo da će u narednom periodu doći do još jednog povećanja. Očekuje se nastavak pozitivnih kretanja”, istakao je on.

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić naveo je da će obračun biti izvršen i za januarsku i za februarsku penziju. 

“Povećanje je posljedica novog zakona koji omogućava povećanje minimalnih penzija prema mogućnostima. U maju će penzioneri dobiti uvećanu aprilsku penziju. Kao posljedica reformiranog sistema, stvari se kreću u dobrom pravcu”, zaključio je Zijad Krnjić.

DF-ov zakon o pravima boraca nije provodiv, mora se naći drugo rješenje

Na današnjoj hitnoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu finalizirani su odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i informacije o njihovoj pripremi i finalizaciji. Ured Vlade za evropske integracije će o ovim zaključcima obavijestiti Direkciju za evropske integracije BiH.

-Finalizirani su odgovori za dodatna pitanja Upitnika Evropske komisije koji smo evo i mi usvojili, Distrikt Brčko, RS. Sljedeće sedmice to je već operativno spremni za predaju u EU tako da smo i tu vrlo važnu tačku stavili iza sebe, bez nekih velikih trauma i problema, a što je važno na putu ka EU.  Na Vladi smo razmatrali i Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca koji je predložio Klub zastupnika DF-GS. Konstatovano je da takav zakon nije provodiv, da se mora naći drugo rješenje. Na Vladi smo prihvatili ostavku Dragana Lukača, pitanje koje je bilo uslovljeno sudskom presudom iz 2015. godine – rekao je Novalić novinarima nakon sjednice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj