VIDEO: Rusi objavili prvi snimak podvodnog nuklearnog drona ‘Posejdon’ u akciji

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prvi snimak podvodnog drona “Posejdona”, na kojem se vidi probna plovidba robotske naprave sa minijaturnim nuklearnim reaktorom, prenio je RT. “Posejdon”, prethodno poznat pod radnim imenom “Status-6”, dio je buduće ruske strategije za odvraćanje od nuklearnog napada.

Slikovni rezultat za nuke drone poseidon

Podvodni dron na sebi nosi mini nuklearni rekator kako bi mogla polako prići neprijateljskoj teritoriji, u niskim brzinama duboko pod vodom. Ako osjeti da je detektovana, ona može značajno pojačati svoju brzinu na račun buke, te prosto pobjeći svojim goniocima prije nego što se ponovo prebaci na mod nevidljivosti. Kad se jednom približi meti, ona može detonirati svoj nuklearni teret i tako uništiti važne neprijateljske objekte, poput pomorske baze.

Rusija je prošle godine javno objavila da razvija ovo oružje, kada je predsjednik Vladimir Putin rekao da rade na nekoliko strateških oružanih sistema namijenjenih da se suprotstave američkim pokušajima da podriju rusku sposobnost za nuklearno odvraćanje.

Snimak objavljen jučer pokazuje po prvi put sistem “Posejdona” pod vodom. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo da je faza “terenskog ispitivanja” oružanog sistema uspješno obavljena.

– Prve podmornice sa sistemom “Posejdon” bit će spremne za upotrebu tokom ove godine – rekao je ranije Putin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj