MOGHERINI OPTIMISTIČNO O PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Idemo ka tome da jednom zauvijek zatvorimo razdoblje sukoba na Balkanu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da se “uprkos svim teškoćama ide ka pregovorima Srbije i Kosova da bi se jednom zauvijek zatvorilo razdoblje sukoba na Balkanu”.

Najveći uspjeh nuklearni sporazum sa Iranom

Federika Mogerini je to izjavila u intervjuu koji danas objavljuje briselski portal Politiko, rekavši da najveći uspjeh u svom radu kao šefice Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) smatra međunarodni nuklearni sporazum s Iranom.

Naglasila je da su dostignuća bila i posao oko sporazuma kojima je zaustavljen talas ilegalne imigracije u Evropu, kao i, “poslije 70 godina neuspješnih pokušaja”, usvajanje plana o izgradnji odbrane EU.

“Ali ja ne mogu zaboraviti naš rad na Balkanu”, istakla je Federika Mogerini.

Uspjesi na Balkanu

I, kako je rekla, “mi smo pomogli Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji u pregovorima za okončanje spora koji je trajao dve decenije”

Politiko je, međutim, ukazao na ocjenu bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija koji je predočio da je učinak Federike Mogerini na čelu EEAS “bio blizu nule oko skoro svih važnih dosijea”.

Briselski portal je dodao da se “tako ne misli i u EU krugovima u Briselu”, pa je Federika Mogerini u jednoj anketi konsultantske kuće Barson Kon Volf i portala Euraktiv označena kao drugi po rangu najuspešniji komesar Evropske komisije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj