OLUJNI VJETAR POHARAO REGIJU, VELIKE MATERIJALNE ŠTETE! Oštećene škole i automobili, prevrnuti šleperi, polomljena stabla…

Snažna bura koja lomi stabla i blokira prometnice, te čupa fasade sa zgrada pogodila je Mostar nanoseći velike materijalne štete i otežano funkcioniranje grada. Slična situacija zabilježena je i u dijelovima Hrvatske i Crne Gore.

Polomljena stabla koja su blokirala prometnice vidljiva su u svim dijelovima grada nanoseći ogromne materijalne štete. Slomljen veliki bor prepriječio je put preko velikih stepenica koje se nalaze kod stadiona ”Pod Bijelim brijegom”. 

Snažan vjetar porušio je brojne reklame, satelitske antene, izazvao problem u prometu, ali i razbacao stolice i stolove s terasa ugostiteljskih objekata gdje se tijekom jučerašnjeg dana uživalo u kafi na suncu.

Dramatično izgleda i na popularnom zvanom Rondou gdje su polomljeni borovi, te u Ulici Kneža Višeslava gdje je veliki platan prilikom pada slomio ogradu.

Mnoštvo grana je po trotoarima i cestama, samo je dio pokazatelja na štetu koje će se zbrajati danima u gradu na Neretvi.

Vjetar u Hercegovini ne jenjava: Oštećene škole i automobili, prevrnuti šleperi

“Imamo oštećene dvije škole, par izvrnutih šlepera, nekoliko oštećenih putničkih vozila. Nemamo prijavljeno u štabu da je bilo povrijeđenih osoba, ali isto tako ne možemo reći da ih nije bilo”, kazao je Pero Pavlović iz CZ HNK te pozvao građane na strpljenje i da bez velike potrebe ne izlaze iz svojih domova. 

I u ostalim dijelovima Hercegovine bura je izazvala brojne probleme. Alarmantno stanje je u trebinjskoj regiji.

Haos u Trebinju

Jak olujni vjetar devastirao je Gradski park u Trebinju, a veliku štetu pretrpjeli su zatvoreni bazen, čija je gradnja u toku, kao i brojni privatni objekti.

U Gradskom parku vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze.


Foto: trebinjelive.info

Na bazenu, čija je gradnja u toku, vjetar je odnio tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u rijeku Trebišnjicu. Ostaci krovne konstrukcije razneseni su dva kilometra rijekom.

Vjetar je čupao stabala u više trebinjskih naselja, nosio krovove sa objekata, a sa jednog prodajnog centra montažne zidove.

Prije nekoliko dana vjetar je na području Trebinja odnio tek izgrađeni plastenik za mediteransko bilja kojim gazduje Centra za gazdovanje kršom.

Prema izjavama starijih stanovnika, ovako jak olujni vjetar ne pamti se u Trebinju.

Vjetar, koji je sada malo slabijeg intenziteta, i dalje puše u podnožju Leotara.

Orkanski vetar puše na cijelom Jadranu za koji je upaljen crveni meteoalarm

U Makarskoj vjetar brzine 191 kilometar na sat nosi sve pred sobom, javili su hrvatski mediji. Ova jačina vjetra u rangu je uragana treće kategorije kada brzina dostiže od 178 do 209 kilometara na sat. 

U objektu ‘Superkonzuma’ u Makarskoj srušio se panel zid, usljed čega su se u prodavnici srušile police, javljaju hrvatski mediji. 

Bura je i u Šibeniku pobacala ograde kod gradilišta podzemne garaže na Poljani. U Splitu je registrovan udar bure od 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vjetra izmjerena u ovom dalmatinskom gradu. 

U pojedinim dijelovima grada granje i drveće pada na puteve, par stabala je u Trogiru pao na automobile, a jak vjetar oborio je saobraćajne znakove, prenosi ‘Dalmacija danas’. 

U Splitu je izmjerena temperatura od -1 stepena, dok je, kako se navodi, subjektivni osjećaj -11 stepeni, prenosi sajt i dodaje da je na Dinari izmjereno -17. Zbog jake bure, u prekidu su trajektne i katamaranske linije ka ostrvima, a zabilježeno je i par potopljenih jahti u Trogiru. 

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi nevjerovatna brzina vjetra. Prosječna brzina vjetra u Splitu je tokom protekle noći iznosila 118 kilometara na sat. 

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dostigla udare do 173 kilometra na sat, a bura na makarskom i dubrovačkom području ima orkanske udare od 152 kilometara na sat. 

Splitska policija jutros je saopćila da su evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na put i oštećenju vozila. U centralnoj Dalmaciji sinoć su izbila i tri požara. Prvo je izbio požar u Splitu, a onda i u Makarskoj, dok se jutros oko 5.00 sati aktivirao i u Solinu. 

Na području Brda u Splitu gorjeli su nisko rastinje i trava, a vatra je zahvatila i oštetila parkirano vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede.

U Makarskoj su oko ponoći gorjeli nisko rastinje i makija, a zbog širenja požara usljed jakog vjetra policija je evakuisala stanare obližnjih stambenih zgrada. 

Zbog orkanskih udara vjetra za sve kategorije vozila zatvorena je dionica auto-puta Zagreb-Split između petlji Posedarje i Sveti Rok, a obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca, kao i auto-put Rijeka-Zagreb između petlji Kikovica i Delnice, a obilazi se starim putem kroz Gorski Kotar.

Bura napravila haos u saobraćaju Zbog orkanske bure koja duva na jadranskom primorju tunel Sveti Rok i most Franjo Tuđman kod Dubrovnika zatvoreni su za saobraćaj. 

Zatvoren je i autoput Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i državni put Maslenica – Zaton Obrovački, dok je za teretna vozila zatvoren put Solin – Klis, prenosi Dalmatinski portal. 

Za teretna vozila zatvorena je i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, kao i Paški most. 

Požari se šire Požar koji je jutros nešto prije 11 sati buknuo kod Tribunja na području Vodica širi se jako brzo, zbog čega su angažovane sve vatrogasne snage, saznaje se od vatrogasnoga zapovjednika Šibensko-kninskog kantona Darka Dukića. 

– Situacija je dosta ozbiljna i vatra se, potpomognuta vetrom, brzo širi borovom šumom. Moraćemo zatvoriti put između Tribunja, Vodica i Ivinja jer je previše civila na terenu – rekao je vatrogasni zapovjednik.

Požar je buknuo na predjelu brda Orlov krug, nekoliko stotina metara od tamošnje zgrade ‘Uljare’ PZ-a Tribunj. 

Čim je u subotu planulo na tom predjelu, na teren je upućen i dio vatrogasnih snaga koje su bile u Jasenovu kod Grebaštice, gdje je gorjelo cijelu noć. 

Još je jedan požar aktivan na području Sedramića kod Drniša, a zbog bure vatrogasci na ni jednom trenutno aktivnom požarištu ne mogu računati na pomoć kanadera 

Bura nosi krovove, ruši skele, čupa drveće u Crnoj Gori

Orkanska bura jačine više od 100 km na sat, koja je poslije ponoći počela da puše, prouzrokovala je u Herceg-Novom štete na elektromreži, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, obarala drveće, a odnijela je i dio krova Instituta Igalo, iznad bazena.

Pozivi za pomoć počeli su već poslije 22 sata, a, prema riječima načelnika Službe Zlatka Ćirovića, od sinoć su imali četiri požara, i to hotela “Ksanadu”, na Mokrinama i dva u Zelenici. Prema njegovim riječima, vatrogasci su na nekoliko lokacija uklanjali polomljena stabla, a oko 4.30 sati su intervenirali na Savini, gdje je vjetar izbio vrata na jednom stambenom objektu, javlja Radio Jadran.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U Bijeloj je na autobuskoj stanici palo drvo i oštetilo parkirane automobile, a ima kvarova i na elektromreži, jer napon često slabi, a povremeno dolazi i do kraćih prekida. Orkanska bura je najveću brzinu dostigla jutros oko 3 sata, kada su udari vjetra bili 142 km po satu.

Velika materijalna šteta pričinjena je na bazenu u Igalu, u kojem igraju vaterpolisti “Jadran Carina”. Krov objekta je potpuno uništen, a ploče sa njega su završile u bazenu. 

Čitaoci iz Igala su javili “Vijestima” da lim s krova bazena “leti” oko objekta i, kako navode, predstavlja opasnost za građane.

Jak vjetar od sinoć puše gotovo u cijeloj Crnoj Gori. Čitaoci javljaju da je na više lokacija pričinjena šteta. 

Jak olujni vjetar oborio je danas u Baru veliku skelu postavljenu radi renoviranja hotela u Bulevaru dinastije Petrović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj