TRAMP PONOVIO: Neću se predomisliti o povlačenju vojske iz Sirije, ali ostavljam 200 ‘posmatrača’

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da se neće predomisliti o povlačenju vojnika SAD iz Sirije i dodao da će ostaviti oko 200 vojnika na sjeveroistoku Sirije da sa Evropljanima budu posmatračke snage. 

– Neću se predomisliti – rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Ova odluka dolazi nakon nedavnog telefonskog razgovora Trampa sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Podsjećamo, Tramp je u decembru najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika koji se bore protiv terorista DAIŠ-a u Siriji.

 Najavio veto na rezoluciju demokrata

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da će staviti veto na rezoluciju koju su demokrate danas predstavile u Kogresu s namjerom da blokiraju njegovu odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog izgradnje zida duž južne granice SAD sa Meksikom.

Tramp je odluku o vanrednom stanju objavio prošle sedmice pošto Kongers nije ispunio njegov zahtjev da se izdvoji 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se finansirala izgradnja zida, prenio je Rojters.

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa predstavile su ranije danas rezoluciju koja bi trebalo da obustavi vanredno stanje.

Agencija AP ocijenila je da bi Tramp na ovom prijedlogu demokrata po prvi put mogao da iskoristi veto u toku svog mandata.

AP dodaje da Trampov veto neće naići na otpor, ali da će nakon tog poteza podrška republikanaca za predsjednikov potez biti ispitana.

Naime, pojedini republikanci smatraju da je Trampov potez pretjeran i da predstavlja „šamar” kongresmenima u obavljanju kontrole nad budžetom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj