EKONOMIJA, MIGRACIJE, SIGURNOST… Prvi samit zemalja Evropske unije i Arapske lige počinje danas u egipatskom Sharm el-Sheikhu

Čelnici 50-tak zemalja članica Evropske unije i Arapske lige okupit će se u nedjelju i ponedjeljak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu na prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju gospodarske i političke saradnje, migracijama i sigurnosnim pitanjima.

Samit u Sharm el-Sheiku na Sinajskom poluotoku, prvi je sastanak na najvišoj razini u historiji dvije organizacije. Sastankom će supredsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Preko 20 godina se pokušavao organizirati takav sastanak, ali bez uspjeha.

Čelnici EU-a dogovorili su samit u Egiptu još u septembru prošle godine na svom neformalnom samitu u Salzburgu s ciljem potvrđivanja odlučnosti dvije organizacije da sarađuju na nizu pitanja od uzajamnog interesa.

Ideja je nastala nakon što su se Sebastian Kurz, kancelar Austrije, koja je tada predsjedavala Vijećem EU-a i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastali s egipatskim predsjednikom Abdel Fattah al-Sisijem u Kairu.

Egipat voli isticati mjere koje je poduzeo da bi onemogućio ilegalne migrante da isplovljavaju s njegove sredozemne obale, a EU želi to pokazati kao primjer za ostale zemlje, navodi Hina.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj