(VIDEO) PRVI PUT LANSIRANA S PODMORNICE: Iran testirao krstareću raketu

“Trećeg dana vježbi, iranska podmornica Ghadir uspješno je lansirala krstareći projektil”, izvijestila je službena novinska agencija IRNA. 

SAD je u kolovozu prošle godine upozorio da je Iran testirao protubrodski projektil kratkog dometa. Ostale iranske podmornice, Tareq i Fateh, raspolažu s istim protubrodskim naoružanjem.

Opsežne vojne vježbe

U trodnevnim vojnim vježbama na golemom području koje se proteže od tjesnaca Hormuz do Indijskog oceana sudjelovalo je više od 100 plovila. Iran je prošli mjesec također potvrdio da je u posljednja dva mjeseca pokuša u orbitu lansirati satelit, ali za sada bezuspješno.

Američki predsjednik Donald Trump je prošlog svibnja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranim zbog “katastrofalnih nedostataka” u sporazumu te ponovo uveo sankcije Teheranu.

EU je odlučio sačuvati taj sporazum, a u nastojanju da privole SAD da ostane u njemu, želio je razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.Riječ je bila o četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu, no Teheran je to odbio.

Europska unija je već u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja iranskog raketnog programa, posebice programa balističkih projektila, no Teheran tvrdi da se radi o “sredstvima odvraćanja”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj