PODRŠKA ABBASU: Palestinci protestuju protiv američkog “sporazuma stoljeća”

Na stotine Palestinaca okupilo se u ponedjeljak u centru grada Ramallaha na Zapadnoj obali kako bi izrazili podršku predsjedniku Mahmoudu Abbasu i njegovom protivljenju američkom “sporazumu stoljeća”, prenosi Fena.

Demonstranti su marširali gradskim centrom ka sjedištu palestinskih vlasti, u blizini mauzoleja pokojnog predsjednika Yassera Arafata. Oni su uzvikivali parole i nosili transparente u znak podrške Abbasu.

Mahmoud Aloul, zamjenik predsjedavajućeg Abbasovog pokreta Fatah, izjavio je da je Abbas “izabrao da kaže ne SAD-u jer on odbija diktate. On je izabrao da se bori za palestinske zatvorenike, mučenike i njihove porodice”.

Aktivistica Faiha Suleiman pridružila se maršu kako bi izrazila podršku Abbasu.

– Marš je izraz naše solidarnosti s predsjednikom u suočavanju s izazovima i pritiscima protiv palestinskog naroda – kazala je.

Finansijska blokada

Fatah optužuje Izrael i SAD da “pooštravaju finansijsku blokadu” Palestinskih vlasti.

SAD su u prošloj godini ukinule 844 miliona dolara pomoći za Palestince, uključujući i 359 miliona dolara za agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Palestinci su saopćili da bojkotuju američku administraciju otkako je ona priznala Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i prebacila ambasadu u taj grad u maju prošle godine.

Oni tvrde da je američki mirovni plan, nazvan Sporazum stoljeća, daleko ispod njihovih očekivanja i aspiracija ka trajnom miru, i pozivaju na uspostavu međunarodnog multilateralnog mirovnog mehanizma u okviru koga bi se vodili mirovni pregovori, prenosi agencija Xinhua.

Trampov zet predstavlja plan

Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trampa i viši savjetnik Bijele kuće, krenuo je na Bliski istok, gdje će predstaviti ekonomski dio dugo čekanog američkog plana za mir između Izraela i Palestinaca. Kushner je u subotu navečer napustio SAD i krenuo na turneju tokom koje će obići pet zemalja, prema riječima dužnosnika Bijele kuće.

U društvu američkog izaslanika za Bliski istok Jasona Greenblatta i izaslanika za Iran Briana Hooka, Kushner planira posjetiti Oman, Bahrein, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.
Tokom putovanja, koje će trajati tjedan, tim iz Bijele kuće će odmjeriti podršku arapskih zemalja za ekonomski dio Trampovog “dogovora stoljeća”, tvrdi Reuters.

Regionalna podrška za ekonomski plan, koji će, kako se očekuje, uključiti i prijedloge za međunarodno financiranje osiromašene Zapadne obale, bio bi dobar korak za eventualno predstavljanje Trumpovih prijedloga koji bi trebali okončati izraelsko-palestinski konflikt.

Američki dužnosnici neće informirati arapske diplomate o sadržaju političkog dijela dogovora, koji pokriva sve probleme višedecenijskog sukoba, navodi Reuters. Iako je na planu radio gotovo dvije godine, Kushner nije iznosio detalje o njemu, već je konstantno odgađao njegovu objavu.

Palestinci su unaprijed odbili plan, a predsjednik Mahmoud Abbas tvrdi da neće pregovarati sa SAD-om zbog Trumpove kontroverzne odluke od 17. prosinca 2017. godine da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.
Govoreći na konferenciji u Varšavi 14. veljače, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će Kushner mirovni prijedlog predstaviti nakon izbora u Izraelu 9. travnja.

Netanyaju je izjavio da je Kushner tada ukratko informirao sudionike konferencije o planu, ali da nije išao u detalje.

Potpuno arapsko priznanje Izraela?

Izraelski premijer kaže da nije čuo ništa drugačije od onoga što piše u Saudijskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine, koja je predložila potpuno arapsko priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje Izraelaca s teritorija koje je osvojila u ratu na Bliskom istoku iz 1967. godine.

Netanyahu je izjavio da je Kushner rekao kako je taj plan tada imao smisla, ali da više nije relevantan, jer se “realnost promijenila”. On nije htio komentirati kakve bi ustupke Izrael trebao načiniti prema američkom planu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj