PRVI REZULTATI IZBORA U MOLDAVIJI: Nijedna partija nije osvojila većinu, jednak odnos prozapadnih i proruskih snaga

Prvi rezultati sa parlamentarnih izbora u Moldaviji pokazuju da nijedna partija nije osvojila većinu, što bi moglo da znači da bi zemlja mogla da ostane u neizvjesnosti između prozapadnih i proruskih snaga.

Sa oko petinom prebrojanih glasova sa danas održanih izbora, proruski opozicioni Socijalilsti imaju 31 odsto glasova dok vladajuća Demokratska partija ima 29 odsto glasova. Proevropska grupa ACUM je na trećem mjestu sa 19 odsto glasova.

Izbori su održani u vrijeme kada je vladajući savez predvođen Demokratskom strankom izgubio podršku zbog rasprostranjenje korupcije, pada životnog standarda i krnjenja demokratije u Moldaviji.

Izborni zvaničnici saopštil su po zatvaranju birališta da je izlaznost bila nešto malo iznad 49 odsto. Ta cifra će vjerovatno blago porasti kada se prebroje glasovi iz inostranstva.

Više od tri miliona glasača biralo je svoje predstavnike za naredne četiri godine u parlamentu od 101 mjesta. Ne očekuje se da će i jedna partija osvojiti jasnu većinu.

Za ulazak u Parlament potrebno je šest odsto glasova.

Predsjednik Igor Dodon predviđa da će novi prijevremeni izbori biti održani narednih mjeseci. Ako poslanici ne uspiju da formiraju koaliciju 45 dana poslije objavljivanja rezultata, predsjednik raspušta parlament i saziva novo glasanje.

Izbore posmatra oko 340 međunarodnih posmatrača iz 38 zemalja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj