SDP ULAZI U VLAST U TUZLANSKOM KANTONU?! Nikšić održao sastanak sa čelnicima SDP-a TK: Uskoro pregovori sa ostalim strankama, prije svega SDA i PDA!

Velike su šanse da Glavni odbor SDP-a BiH revidira, odnosno izmijeni svoju odluku o ostajanju u opoziciji kad je riječ o Tuzlanskom kantonu, piše portal tuzlalive.ba.


Naime, danas su predsjednik KO SDP Tuzla, Enver Bijedić, sekretar Husein Tokić, SDP-ovi načelnici Gradačca, Gračanice, Lukavca i Živinica, imali konstruktivan razgovor sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a BiH, tokom kojeg su došli do zaljučka “da SDP TK, kao pobjednik na izborima za Skupštinu kantona, kao organizacija koja je na opštim zborima osvojila 37 posto ukupnog broja glasova SDP, ima pravo i obavezu prema građanima da uđe u razgovore o formiranju vlasti”.

“Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude opozicija u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a koja nas je u ovom trenutku praktično stavila u opoziciju. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Bijedić za Klix.ba.

To znači da će Glavni odbor SDP BiH, pred snagom argumenata i pritiskom javnosti, posebno većine članova i simpatizera stranke revidirati, odnosno, djelimično promijeniti odluku da odlazi u opoziciju kad je riječ o Tuzlanskom kantonu. Dakle, u danima pred nama SDP TK, kao pobjednička stranka, imaće niz sastanaka sa strankama koje imaju svoje poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dakako, ponajprije će razgovarati sa SDA i PDA, a potom i drugim strankama.

Prateći retoriku SDP, posebno predsjednika kantonalne partijske organizacije, Envera Bijedića, suština razgovora o formiranju Vlade kantona biće u podudarnosti gledišta oko izlaska iz sveopšte privredne, kulturne i političke krize u BiH, s posebnim akcentom na masovan odlazak iz zemlje mladih ljudi. Ako se oko toga akteri političke scene u najvećem kantonu slože, onda neće biti teško postići stabilnu vladajuću koaliciju.

Današnjim razgovorima načelnika i partijskih rukovodilaca SDP nije prisustvovao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(Global CIR/tuzlalive.ba/Klix)

Komentiraj