DA LI JE ‘SPORAZUM’ PRIŠTINE I BEOGRADA GOTOVA STVAR?! Thaci najavio ‘ostavku ili referendum’ ako ga ne prihvati Skupština Kosova, beogradska štampa piše o protivljenju Njemačke i Velike Britanije

Predsjednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je danas da će podnijeti ostavku ili raspisati referendum ako Skupština ne odobri sporazum sa Beogradom prema kojem bi Kosovu pripale tri opštine centralne Srbije – Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Ne smijemo ugroziti partnerstvo sa SAD-om

Tači je za prištinsku Report tv precizirao da će ostavku podnijeti u slučaju dogovora da sporazum sa Beogradom predvidi pripijanje te tri opštine Kosovu, a parlament takav sporazum ne prihvati.

Oni koji me kritikuju ne bi trebalo da misle da bih prekršio ustav. Nikada ne bih prekršio ustav, ali da se ustav promijeni, to da. Možemo postići dogovor, a onda ga iznijeti pred skupštinu Kosova, koja ga može odobriti ili ne“, rekao je Tači i dodao da će u tom slučaju podnijeti ostavku ili raspisati referendum.

On je ponovio da Priština ne može zbog “neprijateljstva” sa Beogradom da ugrozi strateški savez sa SAD i poručio da bi trebalo ukinuti taksu na robu iz Srbije.

Njemačka i Velika Britanija protiv pomjeranja granica

Njemačka i Velika Britanija su zemlje koje su najglasniji protivnici ideje o razgraničenju između Beograda i Prištine, saznaje “Blic”.

– Smatraju da granice Kosova uopšte ne treba da se mijenjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo. U situaciji kada postoje ove takse, mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijantama, jer dijalog suštinski nije počeo – kazao je Dačić.

Na istoj liniji je i izjava njemačkog šefa diplomatije Hajka Masa, koju je Vučić ocijenio kao razočaravajuću. Mas je, naime, rekao da je Njemačka odlučna da pomogne Kosovu i da želi “evropsku perspektivu za zapadni Balkan, pa samim tim i Kosovo”.

On je rekao da bi bilo pogrešno da Njemačka ili EU prerano obustave pomoć, uključujući i finansijsku.

– Za kratko vrijeme moglo bi da propadne sve što je teškom mukom postignuto. Zbog toga smo čvrsto odlučili – a to smo prošle nedjelje i rekli kosovskim kolegama – da nastavimo sa pružanjem pomoći – rekao je on.

Izvor „Blica“ otkriva da su Njemačka i Velika Britanija upravo dvije zemlje koje imaju najblaži stav prema taksama od 100 odsto koje je nametnula Priština, ali i koje se oštro protive razgraničenju.

– Obje zemlje ponavljaju stanovište da „nema promjene granica“. Smatraju da bi to moglo da izazove nestabilnost na Balkanu i otvori vrata i da druge zemlje krenu tim primjerom – podsjeća sagovornik „Blica“.

Srbija ima podršku Trampove administracije?

Ono što je važno je, dodaje izvor, da Srbija ima podršku sadašnje administracije SAD za rješenje ovog pitanja.

Ovakav stav Velike Britanije ne iznenađuje, budući da su pojedini mediji nedavno objavili da je upravo London na skorašnjem sastanku predstavnika zemalja kvinte stopirao usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz Srbije. Amerikanci, Francuzi u Italijani su bili za formulaciju kojom bi se jasno stavilo do znanja vlastima u Prištini kakve ih posljedice očekuju ako u narednim danima ne ukinu tarife, ali je britanski predstavnik bio izričito protiv.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić ranije je rekao da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom i odlukom Skupštine Srbije i usvojenom još u vrijeme bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj