IMAO POTREBU DA ODGOVORI SPIKE LEEU! Tramp: Za Afroamerikance učinio sam više nego bilo koji dosadašnji predsjednik

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) smatra da ga je redatelj Spajk Li (Spike Lee), u govoru prilikom prijema Oskara, “napao na rasnoj osnovi, iako je za Afroamerikance učinio više nego bilo koji dosadašnji predsjednik”. 

Slikovni rezultat za TRUMP SPIKE LEE

Li je iskoristio priliku da u govoru pozove Amerikance da razmišljaju o predsjedničkim izborima 2020. godine.

– Bilo bi dobro kad bi Spajk Li mogao čitati svoje bilješke ili još bolje: da bilješke uopće ne koristi, kada optužuje za rasizam vašeg predsjednika koji je učinio za Afroamerikance (reforma kaznenog pravosuđa, najmanji broj nezaposlenih u historiji, smanjenje poreza itd.) više nego bilo koji drugi predsjednik – poručio je Tramp na Twitteru.

Li je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij za svoju dramu BlacKkKlansman o bijelim supremacistima, podijelivši nagradu s tri koautora.

Redatelj u govoru na ceremoniji dodjele Oskara nije direktno spomenuo Trampa, već je govorio o dolasku robova iz Afrike u SAD i historiji svoje porodice, kazavši da je “njegova prabaka bila ropkinja” prije nego je spomenuo i predstojeće predsjedničke izbore.

– Budimo svi na pravoj strani historije. Načinite moralni izbor između ljubavi i mržnje. Hajde da napravimo dobar izbor – rekao je tom prilikom Li.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj