TRAŽE DEMOKRATSKU TRANZICIJU! ‘Limska grupa’ odbija primjenu sile protiv Madura

Limska skupina u kojoj su zemlje koje ne podupiru predsjednika Nicolasa Madura, pozvala je na demokratsku tranziciju u Venezueli upozorivši na “teško humanitarno stanje”, ali je odbila primjenu sile o kojoj razmišlja Washington, saveznik oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji se želi vratiti u domovinu.

Četrnaest zemalja te skupine opetovale su “svoje uvjerenje da prijelaz u demokraciju moraju osigurati sami Venezuelci mirnim putem, u okviru ustava i međunarodnog prava, političkim i diplomatskim putem, bez primjene sile”, piše u završnoj izjavi objavljenoj nakon njihova sastanka u ponedjeljak u Bogoti.

Odbijanje pomoći ‘zločin protiv čovječnosti’

Limska skupina na čijem su sastanku prvi put nazočili Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence, pozvala je Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži “teško humanitarno stanje” u nekadašnjoj naftnoj sili koja je zapala u krizu.

Članovi skupine su ocijenili da su “Madurovo zločinačko nasilje nad civilnim stanovništvom” i njegovo odbijanje da propusti humanitarnu pomoć koju najvećim dijelom šalju Sjedinjene Države “zločin protiv čovječnosti”, dodaje se u tekstu.

Mike Pence je nešto ranije rekao Guaidou kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, da “ima stopostotnu potporu SAD-a”, dodajući da Bijela kuća ne isključuje mogućnost djelovanja protiv Madura, kojega politički protivnici optužuju da je na zadnjim izborima pobijedio prijevarom.

Guaido putovao unatoč sudskoj zabrani

Oporbeni čelnik Juan Guaido koji je unatoč sudskoj zabrani otputovao u Kolumbiju na sastanak Limske skupine, izjavio je u ponedjeljak da će se “ovog tjedna” vratiti u domovinu a njegovi suradnici upozoravaju da je primio “ozbiljne i vjerodostojne prijetnje”.

Nicolas Maduro je sastanak Limske skupine nazvao inicijativom koja je “dio politike koja pokušava stvoriti paralelnu vlast u Venezueli”.

Washington je istodobno zatražio da se u utorak održi nova sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Venezueli, rekli su diplomati ne otkrivajući hoće li se u toj prigodi glasovati o rezoluciji.

Od 2015. najmanje se 2,7 milijuna ljudi iselilo iz Venezuele u susjedne zemlje, među njima više od milijuna u Kolumbiju, pokazuju UN-ovi podatci.

Nasljednik pokojnog predsjednika Huga Chaveza (1999.-2013.) nije se odrekao tradicionalnih saveznika Venezuele: Rusije, Kine i Kube čiji je predsjednik Miguel Diaz-Canel u nedjelju stao u obranu Venezuele rekavši da se ondje “brani dostojanstvo kontinenta”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj