TURISTIČKA SEZONA PRED VRATIMA: ‘Deset hiljada Filipinaca spremno je odmah doći raditi u Hrvatsku’

Turistička je sezona pred vratima, a radna snaga i dalje je veliki problem, čak i uz ovogodišnje povećanje kvota dozvola za uvoz radne snage na više od 65.000, izvještava HRT.

Filipini

U sektoru turizma kvote su i dvostruko povećane, ali se procjenjuje da hrvatskom turizmu ipak nedostaje čak 15.000 radnika. U Hrvatskoj gospodarskoj komori stoga je održan okrugli stol o stranoj radnoj snazi kao rješenju za uspješnu turističku sezonu

Ozbiljno se razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka. Deset tisuća Filipinaca spremno je odmah doći raditi u Hrvatsku, jasam je pomorski agent koji bi posredovao pri zapošljavanju.

‘Mogu reći da su jako lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni, ponizni – sve ono što treba’, rekao je Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, za HRT.

Hrvatska gospodarska komora zauzima se za to da se ukine model kvota i prijeđe na novi.

Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, poželjnim smatra onaj model u kojem će poslodavci iskazivati svoje potrebe za radnicima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

‘Ako toga radnika nema u roku od sedam dana, dobit će pravo da uvezu radnika prema svojim potrebama’.

Joze Tomaš, direktor HGK-a Županijske komore Split, rekao je da se kvote nisu iskoristile zato što ‘baze odakle su dolazili djelatnici nisu bile zainteresirane za rad na hrvatskom području’.

Radnike se ne traži u zadnji tren, poručuju mudriji poslodavci.

Sandra Čanić, voditeljica Odjela ljudskih potencijala u velikoj hotelskoj kući, kazala je da surađuje sa školama i fakultetima.

‘Imamo velik broj praktikanata tijekom godine, a imamo i mnogo pripravnika. To su sve kanali kojima mi zapravo dobivamo dobar kadar’, dodala je Čanić.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednica Grada Splita, izrazila je nadu da će hrvatsko tržište rada u vlastitoj zemlji pronaći ljude koji su spremni i sposobni raditi.

‘Vjerojatno im treba pružiti bolje uvjete rada i onda će biti dovoljno naših djelatnika’, poručila je Vukšić.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Molim vas nemojte pričati da nema radnika.Radnika ima ali naši poslodavci nisu poslodavci koji rade po pravilima i po zakonuRecite vi dali biste vi radili kod nekog za 2800 kn subote nedjelje ,praznike i bili sretni i zadovoljni.Nije mi jasno da o tome nitko ne priča ili biti sezonac 15 god i raditi za 5000kn bez slobodnog dana zako 4 mj. a ostali di godine zube o klin.Dabi dobi sa HZZO moraš imati najmanje 9 mj. rada a zoliko niti jedna sezona ne traje,to je naša stvarnost i jedan od razloga zašto se bježi van.A o tome da se zapošljavaju podobni da se ne govori samotakvi imaju privilegiju radit NAŽALOST.

    Reply

Komentiraj