JEDINSTVEN STAV: Europljani u Vijeću sigurnosti pozivaju na predsjedničke izbore u Venezueli

Europske zemlje, članice Vijeća sigurnosti pozvale su u utorak, prije početka sastanka koji su sazvale Sjedinjene Države, na organiziranje predsjedničkih izbora u Venezueli kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji.

“Posljednjim predsjedničkim izborima nedostaje demokratski legitimitet”, prema deklaraciji tih zemalja članica Vijeća (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Poljska) koje su tražile povratak demokracije putem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora.

Osudivši nasilje tijekom vikenda na granicama Venezuele, Europljani su također pozvali na suzdržanost i izbjegavanje uporabe sile. Naglasili su da treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

Te zemlje su u deklaraciji dale punu podršku venezuelskoj Nacionalnoj skupštini, koju vodi oporbeni vođa Juan Guaido.

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec dana u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD-om.

Sjedinjene Države će ovog tjedna zatražiti da Vijeće sigurnosti izglasa jednu rezolucije o Venezueli, rekao je u utorak američki izaslanik za tu zemlju Elliott Abrams, dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nicolasa Madura.

“Ovog tjedna ćemo imati rezoluciju koja će svakako omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venezuelu”, rekao je Abrams prije sjednice Vijeća.

Na pitanje o mogućem vetu Rusije na američki tekst, izaslanik je rekao da bi ” bila sramota uložiti veto na rezoluciju kojom se poziva na isporuku humanitarne pomoći”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj