NA POZIV ‘RUSKOG KOLEGE’: Abbas spreman na susret sa Netanyahuom u Moskvi

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas  je spreman prihvatiti poziv ruskog kolege na predloženi „tripartitni sastanak“ u Moskvi s izraelskim liderom, izjavio je Abbasov glasnogovornik.

„Predsjednik Abbas je uvijek govorio da je voljan sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je stalno izbjegavao sastanak”, naveo je glasnogovornik Nabil Abu Rudeina u saopćenju koje prenosi Anadolija.

Izjava Abu Rudeine je uslijedila nakon što je Netanyahu kazao da je „moguće postići mir čim se sastane s palestinskim liderom koji je također rekao da to želi“.

„Predsjednik Abbas je i dalje spreman prihvatiti zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za održavanje tripartitnog sastanka u bilo koje vrijeme, sa sadašnjim izraelskim premijerom ili bilo kojim drugim premijerom“, rekao je Abu Rudeina.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela prekinuti su 2014. godine, uglavnom zbog toga što je Izrael odbilo okončati dugogodišnju politiku izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj