SVE IMA SVRHU: Naučnici otkrili koja je funkcija zebrinih pruga…

Zebrine pruge su zasljepljujuće, a izgleda da se to posebno odnosi na muhe. Sa druge strane pruge su veoma važne i za termoregulaciju kod zebri.

Naučnici s univerziteta Bristol i Kalifornija su na konje stavljali crno-bijele prugaste prekrivače ne bi li otkrili zašto zebre imaju pruge.

Naučnici su otkrili da obadi rjeđe slijeću na tako “odjevene” konje u odnosu na one bez pruga, i naveli da to može biti dokaz da zebrine pruge pružaju zaštitu od tih insekata koji piju krv i šire bolesti.

Član tim Bristolskog univerziteta Martin Hau je rekao da je moguće da “pruge na neki način zasljepljuju muhe kada se dovoljno približe zbog niske rezolucije u kojoj vide”.

O istraživanju je najprije pisao časopis Public Library of Science.

Ranije je otkriveno da je raspored i oblik pruga na njihovom tijelu, kako tvrde naučnici, povezan sa regulacijom temperature. Zebre navodno imaju poseban “oblik hlađenja” tijela jer probavljaju hranu sporije nego drugi afrički biljojedi što ih čini više izloženim suncu.

Kako bi kontrolisali temperaturu tijela, crni dijelovi krzna im se zagrijavaju brže dok se bijeli dijelovi zagrijavaju sporije. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj