DOK NA GRANICI TRAJE RAZMJENA VATRE: Pakistan tvrdi da je spreman predati zarobljenog pilota indijskim vlastima

Pakistan bi bio spreman vratiti indijskog pilota kojeg je zarobio ove sedmice poslije obaranja njegovog aviona ukoliko bi to doprinijelo ublažavanju krize u odnosima sa susjednom Indijom, rekao je ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši.

– Spremni smo da vratimo uhvaćenog indijskog pilota ukoliko to vodi deeskalaciji – rekao je Kureši televiziji “Geo”.

On je dodao da se očekuje posjeta saudijskog ministra spoljnih poslova Pakistanu sa specijalnom porukom od princa prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je ranije ovog mjeseca posjetio i Pakistan i Indiju.

Pakistanski zvaničnici ranije su korigovali informaciju da su zarobljena dva indijska pilota i potvrdili da je uhvaćen samo jedan pilot.

Granatiranje i pucnjave u Kašmiru, indijski političari traže veću akciju

Pakistanska vojska granatirala je jutros položaje Indije preko linije koja razdvaja indijski i pakistanski dio Kašmira, čime je prekršeno primirje, rekao je portparol indijskog Ministarstva odbrane Devender Anand.

– Jutros oko 6.00 časova Pakistan je bez povoda prekršio primirje granatiranjem minobacačima i pucanjem iz oružja manjeg kalibra preko linije kontrole u sektoru Krišna Gati. Indijska vojska je odgovorila snažno i efikasno – rekao je Anan, piše list “Hindustan Times”.

U međuvremenu, indijski i pakistanski zvaničnici prijavili su da je noćas bilo male razmjene vatre i granatiranja u regionu Kašmira.

Sa druge strane, članovi partije indijskog premijera Narendre Modija zatražili su veću vojnu akciju što ukazuje da bi konflikt mogao da eskalira, prenosi AP.

Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je na razgovore između dva ‘nuklearna susjeda’ rekavši: “S obzirom na prirodu oružja koje naše dvije zemlje imaju, da li smijemo sebi da dozvolimo pogrešnu procjenu?”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj