PADAJ SILO I NEPRAVDO! Dević: Pojedini lideri takozvanog Bh. bloka, ovakvi kakvi jesu, štetni su za naše društvo i državu

O aktuelnim društveno-političkim zbivanjima u BiH, procesu formiranja vlasti, novoj Vladi Kantona Sarajevo i drugim temama, razgovarali smo sa predsjednikom Kluba SDA u Kantonu Sarajevo, Mahirom Devićem.

Global CIR: Kako komentirate postizborne prilike u BiH?

-Postizborne prilike mogu biti jako opasne za BiH i njene institucije. Sasvim je izvjesno da sve stranke sa hrvatskim i srpskim predznakom djeluju jedinstveno, dok se bosnjačko biračko tijelo pokušava maksimalno podijeliti formiranjem raznih interesnih skupina. Očigledno je da sve novoformirane skupine nisu spremne preuzeti svoj dio odgovornosti, srazmjernu broju dobijenih glasova. Zaista, jedina istinska snaga koja trenutno stoji na „braniku“ države je SDA, jedina koja istinski teži da se postigne demokratsko unutarbošnjačko jedinstvo i međunacionalna saradnja u korist normaliziranja države i zaštite svih njenih građana i naroda, pa i Bošnjaka.

SDA je pozivala takozvane građanske stranke da se demokratski zbližavamo u korist jačanja građanske države u kojoj će narodi biti ravnopravni.  Vidimo da trenutno mnogi čelnici raznih partija, zbog svojih pozicija, nisu spremni braniti državu. SDA je to uvijek radila i ubuduće će to raditi, koja god cijena bila. SDA je zabrinuta, više zbog toga što takozvane građanske stranke ništa ne čine da istinski postanu građanske, ali i zbog toga što osim forme i naziva tih stranaka u njima faktički nema ništa od građanskog. Ali kod tih stranaka, jedne stvari ima napretek, a to je zabrinjavajuća nezrelost i smisao njihovih lidera da djeluju, smišljeno ili ne, sasvim svejedno, na štetu uređenja BiH na građanskim osnovama.

Global CIR: Zbog čega je i nakon izbora nastavljena negativna kampanja protiv SDA, koja je, čini se, počela mnogo ranije prije zvanične predizborne?

-Negativna kampanja protiv SDA traje jako dugo, nije to samo za vrijeme izbora i nakon izbora. Prvi cilj takve kampanje je bio da se pošalju neke dezinformacije u javnost, da se stvori pogrešna slika. Iznosili su neistine da smo ‘pokrali izbore’, da smo ‘kriminalna stranka’ i sl., a sve s ciljem da opravdaju i osiguraju ‘prostor u javnosti’ za postizbornu koaliciju koja bi izbacila SDA iz svih nivoa vlasti.

Međutim, naš narod nije naivan, prepoznao je ta spletkarenja i licemjerje te ponovo ukazao povjerenje SDA koja je uprkos svemu ostala najmoćnija i najsnažnija stranka u BiH. Poslije izbora, nastavljenja je ista kampanja, vjerovatno da bi mnogi koji su izgubili, skrenuli pažnju sa svojih grešaka i poraza na SDA. Takvo njihovo ponašanje velikodušno podržavaju protivnici i neprijatelji BiH.

Global CIR: Da li Vas je iznenadila odluka Bh. bloka, odnosno SDP-a, o odbijanju ponuđene koalicije sa SDA  i kako na nju gledate? Kako će se ta odluka odraziti na državne interese, ali i SDP?

-Naravno da nas je iznenadila ovakva odluka Bh. bloka. SDP je uvijek imao kadrove koji su znali prepoznati opasnosti i braniti državu. Mnogo je tu velikih imena i patriota bilo. Očito se tamo pamet trenutno jako malo cijeni, čim su uspjeli odbaciti jednu plejadu dokazanih patriota, a jedna jako mala stranka, uspjela nametnuti svoje mišljenje jednoj velikoj i ozbiljnoj partiji. Građani to vide, i takva politika je donijela SDP-u četvrto mjesto u kantonu, što je zaista loše.

Kada se posmatra SDP, s jedne strane u pogledu stanja i ponašanja njihovih lidera na vrhu te stranke, a s druge strane u pogledu ponašanja članstva, uočava se da aktuelni lideri nisu dostojni da vode svoje sljedbenike. To se pokazalo odlukom takozvanog građanskog bloka da odbace SDA kao partnera u vlasti, uz podrazumijevanje da ne odbacuju koaliciju sa srpskim i hrvatskim nacionalnim strankama. To djeluje imbecilno. To pokazuje u kojoj mjeri negativne strasti mržnje i prkosa, inata, mogu da paraliziraju razum.

Global CIR: Zbog čega ‘tzv. građansko-lijeva’ opcija ne želi u opoziciju u KS, a to podržavaju u drugim kantonima i na entitetskom te državnom nivou?

-Osnovni razlog je naravno budžet, koji je zaista velik. Jedna velika skupina izbornih gubitnika je našla način da pogazi izbornu volju građana KS. Da su ciljevi plemeniti i časni, Bh. blok bi zajedno sa SDA stao u odbranu BiH. Pojedini lideri takozvanog Bh. bloka, ovakvi kakvi jesu, štetni su za naše društvo i državu.

Velika bi sreća bila za nas sve ako bi se u ambijentu djelovanja tih stranaka našla široka, pristojna, dobro odgojena i snažna ličnost da stane na čelo SDP-a, u tome bi bila sreća za našu državu i narod. Iako se mnogima izvan SDA čini nevjerovatnim, ali je istinito da SDA želi u SDP-u veću, jaču konkurenciju, jer bi se tako zaoštravali kriteriji političke borbe bez čega nema napretka u društvu i državi. SDA koja se bori za boljitak bila bi na pogrešnom putu ako bi, zbog užih stranačkih interesa, željela da svi oko nje budu slabi. Mi želimo jak SDP, ali ne jak bez pokrića, bez kvaliteta u ponašanju. 

Global CIR: Uskoro će isteći prvih 100 dana nove kantonalne Vlade. Kako ocjenjujete njen rad?

– Zaista, ko god realno sagleda situaciju, od samih imenovanja potpuno nekompetentnih kadrova, do obmana sa raznim zakonima, afera oko paušala i sl., ova vlada nije uradila ništa konkretno, čime bi poboljšali kvalitet života građana KS.

Aktuelna Vlada KS se očigledno bavi sama sobom, odnosno raspodjelom ‘političkog plijena’ u vidu preuzimanja javnih preduzeća, što su uostalom potvrdile i jučerašnje odluke vladajuće većine u Skupštini.

Global CIR: Kako odgovoriti onima koji zamjeraju SDA što je otvorena za pregovore sa svim političkim opcijama koje su dobile povjerenje birača?

-SDA nikada nije bila rušilački faktor. SDA nikada nije zaustavljala i blokirala pozitivne procese. Smatramo da u ovom trenutku naša zemlja treba svakog čovjeka, svu pamet, koja je spremna raditi za bolju BiH. SDA radi na tome da okupi sve one koji mogu i žele doprinositi boljem životu i budućnosti. Naša ruka je pružena svim iskrenim prijateljima BiH.

Global CIR: Na kraju, imate li neku posebnu poruku za naše čitatelje?

-Koristim ovu priliku da im čestitam „Dan nezavisnosti“ jedine nam domovine, da im poželim puno zdravlja, sreće, uspjeha i da zajedno, svaki dan, činimo BiH boljom za sve njene građane i narode.

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

Komentarion this Post

 1. Nazovi BH BLOK je dosta zabrljao i zaglavio. Zašto je to tako, treba vidjeti kod njihovih lidera. Kod jednih preovladjuje Samodopadnost, egocentrizam,kod drugih nedostatak samokritike, kod trećih negiranje stvarnosti, a kod jednih samo dekadencija i moralni hazard…

  Reply
  • Krenuli su kao projekat ne naš i ne zapadni ……..Ništa nije slučajno..krenuli su planski i organizirano protiv svoga naroda i svoje zemlje.…

   Reply
 2. Vagajući izmedju nacionalnih stranaka i gradjanskih stranaka ili ti partija treba znati da Nacionalizam uvijek pobjeđuje liberalizam i ne samo zbog emotivnog naboja koji nosi u sebi, već i zbog nesposobnosti te ljevice . U Bih za sada vlada relativni mir, vatrogasnih zabava će bit samo ukoliko veliki hegemoni jako oslabe tako da mali počnu rješavati svoje probleme toljagama.Ali nikada se ne zna. BH Blok nejma budućnost.

  Reply
 3. Vrlo inteligentan i realan pogled Devića na sadašnji historijski i trenutak. To mu je u isto vrijeme i jedina mana – sa statičke pozicije gleda na budući razvoj događaja. Ono što se dogodilo možemo naknadno analizirati i shvatiti što je do čega dovelo, kakav je bio slijed događaja, ali to ne znači da možemo ponavljanjem istih postupaka doći do istog rezultata u budućnosti. Znači li to da Ljevica postaje neuspješni relikt prošlost ako se ne reformiše, vidjet ćemo.

  Reply
 4. Aferim Mahire !

  Reply
 5. Samo naprijed do pobjede.

  Reply

Komentiraj