SRBIJA ŠALJE POZIVE ZA REZERVNI SASTAV: Svi stariji od 30 koji nisu služili vojsku morat će proći obuku, čak i oni s prigovorom savjesti

Nakon što su danas mediji u Srbiji isprva dramatično objavili vijest o navodnoj naoružanoj skupini Albanaca koja je upala u jedno selo na jugu Srbije i oružanom incidentu koji se tamo dogodio, što je demantovano iz policije, stigla je i vijest o tome da su građanima Srbije na kućne adrese počeli stizati pozivi u vojnu rezervu.

Doduše, Kurir piše kako pozivi stižu građanima starijima od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su zbog prigovora savjesti odslužili civilni rok. Svi oni morat će u idućem razdoblju proći vojnu obuku za rezervni sastav Vojske Srbije.

Vojna obuka u Vranju blizu granice s Kosovom

Dio poziva počeo je stizati na adrese građana još prošle godine, a u tamošnjem Ministarstvu obrane tada su pojasnili da nije riječ ni o kakvoj novosti već o dijelu redovne procedure Vojske Srbije, koja se provodi još od završetka Drugog svjetskog rata. U rezervni sastav pozivaju se, kažu, sve osobe koje su napunile 30 godina života, bez obzira na to jesu li služili vojni rok ili nisu.

Jedna 15-dnevna obuka rezervnog sastava Vojske Srbije održava se trenutno u Vranju, gradu na jugu Srbije koji se, znakovito, nalazi blizu granice s Kosovom. Inače, vojna obveza za građane Srbije načelno vrijedi do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja
rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dragovoljno, a ne obvezno.

‘Što će nam rezervni vojnici ako nisu obučeni ni za što’

“Pretpostavljam da je riječ o obuci rezervnog sastava i to nije neuobičajeno. Vojne obuke se provode redovno prema planovima koje određuje Generalštab. Mi zbog manjka novca godinama nismo imali obuku rezervnog sastava, ali stanje je sada malo bolje i možemo ponovno početi s tim Svaka vojska na svijetu obučava svoj rezervni sastav, jer što će nam rezervni vojnici ako nisu obučeni ni za što”, kazao je za Kurir sigurnosni stručnjak Zoran Dragišić.

“One koji su civilno služili vojsku bez oružja ili su se pozvali na prigovor savjesti nitko ne može natjerati da nose pušku, zakoni se ne mogu mijenjati retroaktivno. To može biti jedan oblik osposobljavanja za civilnu obranu i zaštitu. Oni neće nositi pušku, ali će, pretpostavljam, proći neku vrstu obuke za postupanje u izvanrednim situacijama, pružanje prve pomoći ili borbu s elementarnim nepogodama”, istaknuo je vojni analitičar Aleksandar Radić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj