31 STRANKA IZ 24 DRŽAVE! Suverenisti prave savez za ‘Europu nacija’ kojim žele zaustaviti projekt ‘federalizacije i centralizacije’

Nicolas Dupont-Aignan, predsjednik francuske suverenističke stranke “Ustani, Francuska!” i trojica političkih čelnika iz Češke, Poljske i Nizozemske, predstavili su u četvrtak u Parizu “koaliciju za Europu nacija”.

Debout La France group former candidate Nicolas Dupont-Aignan speaks during a campaign rally for the French National Front (FN) political party in Villepinte, near Paris, France, May 1, 2017. REUTERS/Charles Platiau - RC16B06C8EC0

Taj blok okuplja 31 stranku iz 24 zemlje EU-a i želi postati prva politička skupina u budućem Europskom parlamentu.

Odbijaju naziv “euroskeptici” i radije žele da ih se zove “eurorealistima” a uglavnom su proistekli iz aktualne skupine Konzervativci i europski reformisti (CRE), treće skupine u EP-u.

Govoreći o “Europi domovina” četvorica čelnika su jednoglasno istaknuli da žele “preokrenuti smjer kojim Europska unija ide godinama” i “zaustaviti projekt federalizacije i centralizacije” koji, tvrde, želi Bruxelles.

Poljak Ryszard Legutko iz poljske konzervativne i populističke stranke Pravo i Pravda (PiS) rekao je: “Želimo raditi u okviru proširene koalicije”.

Thierry Baudet, predsjednik omanje nizozemske populističke stranke misli da je “riječ o otvorenom savezu, imate stranke između kojih postoje razlike na nacionalnoj razini, ali imaju zajedničku viziju o tome što ne funkcionira na razini EU-a”.

U toj koaliciji češki eurozastupnik na odlasku Jan Zahradil – kandidat za predsjednika Europske komisije – razlikuje se od njih time što se zauzima za “umjerene promjene između fanatičnih pristaša EU-a i njegovih radikalni protivnika”.

“Ne slažemo se u svemu”, priznaje Nicolas Dupont-Aignan. “Ali dobro je da smo to shvatili”, dodao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj