LAŽNI PILOT UHVAĆEN NAKON 20 GODINA LETENJA! Otkriven je slučajno, nakon prolaska kroz švicarski zračni prostor

Lažni pilot koji je zrakoplovima upravljao više od 20 godina otkriven je tek nakon što je prolazeći švicarskim zračnim prostorom izveo neke neuobičajene manevre, piše Mirror.

William Chandler cijelu je svoju karijeru letio s lažnim ispravama, međutim avioprijevoznik South African Airways napokon mu je oduzeo pilotsku licencu.

Prema pisanju južnoafričkog medija Mail & Guardian, South African Airways (SAA) lažne je papire otkrio dok je istraživali incident koji se u studenom prošle godine dogodio kada je let SA206 koji je putovao iz južnoafričke Međunarodne zračne luke O.R. Tambo u Frankfurt prolazio kroz švicarski zračni prostor.

Dva su izvora rekla za Mail & Guardian da je Chandler, inače kopilot na letu, tada upravljao zrakoplovom.

“Zrakoplov je nekoliko puta čudno skrenuo. Nitko te manevre nije razumio. Kada su sletjeli, odmah su napisali izvještaj. Navodno su ti manevri uzrokovali i probleme na samoj letjelici”, otkrila je osoba upoznata sa situacijom.

“Kada imamo incident poput ovog, zrakoplovna tvrtka otvori istragu kako bi doznala ključne detalje, ustanovila činjenice i odlučila što treba poduzeti. Taj je proces dio našeg standardnog poslovanja”, rekao je upravitelj komunikacija avioprijevoznika SAA Tlali Tlali.

Chandler je navodno odbio unaprjeđenje u kapetana jer bi to značilo da ponovno mora ishoditi certifikat za letenje. Poznavatelji prilika u zrakoplovnom prometu kažu da je ta činjenica trebala alarmirati njegovog poslodavca.

Piloti koji su se tvrtki SAA s Chandlerom pridružili u siječnju 1994. godine već su 2005. postali kapetani, dok je Chandler ostao kopilot. Chandler je prije toga u SAA radio kao inženjer.

Piloti su među najplaćenijim zaposlenicima SAA, a godišnje zarađuju od 48 tisuća funti (415 tisuća kuna) do 321 tisuće funti (2,8 milijuna kuna). Visina financijske kompenzacije ovisi naravno o stažu i ekspertizi pojedinog pilota. Tlali je rekao da avioprijevoznik razmišlja o tužbi kojom bi vratio barem dio novca koji je do sada isplatio Chandleru.

Chandler je podnio ostavku čim je postalo očito da je letio s lažnim ispravama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj