LJUTI KONKURENTI RADE ZAJEDNO: BMW i Daimler prave automobil koji će doista voziti sam?!

I Daimler u svojim Mercedesima i BMW su već daleko odmakli u sustavima „asistenata” koji će od vozača preuzeti dosadne zadaće: parkiranje ili vožnju u zastoju, ili će automatski aktivirati sustave ako automobil „shvati” da bi moglo doći do nesreće. Daimler je u tom istraživanju surađivao s Boschom, BMW s američkim proizvođačem čipova Intelom i on već eksperimentira sa sedamdesetak doista autonomnih automobila koji se kotrljaju po svijetu, između ostalog i u Münchenu.

Ali sve je to još daleko od pouzdanog sustava i automobila u kojem će netko moći ugodno sjesti i vozilu narediti da ga vozi do cilja – makar je Mercedes već predstavio dizajnersku studiju automobila koji bi to trebao moći. A to više nije tek znanstvena fantastika: Googleova tvrtka Waymo već počinje uvoditi taksi službu u jednom predgrađu grada Phoenixa u američkoj saveznoj državi Arizoni s vozilima bez vozača.

Gotovo svi automobilski koncerni eksperimentiraju u tom smjeru, jer dilema je jasna: ako će takva vozila jednog dana biti svakodnevnica trebat će ili plaćati tantijeme za tuđu tehnologiju ili treba sad uložiti milijarde u istraživanje. Savjetnička tvrtka McKinsey je izračunala da bi to moglo biti nekih 60 milijardi eura do sustava koji bi bio razmjerno pouzdan i ne bi gazio pješake i uzrokovao sudare jer je računalo nešto „krivo shvatilo”.

Selbstfahrendes Auto von Google (picture-alliance/dpa)

Google je već daleko odmakao u istraživanju autonomnih vozila. Ali on je već i potrošio milijarde dolara u istraživanje – a proizvođači automobila trebaju odlučiti, hoće li biti ovisni o tuđoj tehnologiji.

Zajednički dijele rezultate istraživanja

Suradnja BMW-a i Daimlera je utoliko logičan korak, tim više što i inače automobilski koncerni surađuju mnogo prisnije nego što to misle njihove mušterije. Već mnogi koncerni zajednički istražuju pogone koji bi bili alternativa fosilnom gorivu, a autonomna vožnja je tehnološki izazov koji nije mnogo manji od odricanja nafte.

U konkretnom slučaju suradnje automobilskih koncerna iz Stuttgarta i Münchena, prednost će biti golema: i jedan i drugi će nastaviti svoju suradnju s dosadašnjim partnerima, dakle Boschom i Intelom, a ovdje će donijeti svaki svoje iskustvo i rezultate istraživanja koja su ih već koštala mnogo novaca. „Mi dosljedno nastavljamo našu strategiju i tu donosimo stručnost dva predvodnika u tehnologiji”, hvali se Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a zadužen za razvoj. Slično govori i član uprave Daimlera, Ola Källenius: „Umjesto individualnih i usamljenih rješenja nama je najvažnije stvoriti pouzdan cjelovit sustav koji će našim mušterijama pružiti korist koju će i osjetiti.”

Mercedes-Studie F125

Daimler je već predstavio studiju vozila koje bi gotovo sve trebalo samo. Zajedno s Boschom su daleko odmakli u istraživanju, ali to je još uvijek daleki cilj.

Samostalan sve dok računalo ne zatraži pomoć

Time će se uštedjeti ne samo mnogo novaca, nego i vremena dok i Daimler i BMW ne predstave takve „pametne” automobile. To ne znači da će to biti sutra, ali do godine 2025. bi ti koncerni onda imali vozila koja bi zadovoljavala takozvani stupanj 4 Međunarodnog udruženja proizvođača automobila (SAE). Po njemu, vozilom bi uglavnom upravljalo računalo, ali u njemu će još uvijek sjediti osoba koja zna voziti jer bi ga sustav u određenim, vrlo složenim okolnostima mogao zatražiti da ipak preuzme kontrolu nad vozilom.

Tek stupanj 5 pretpostavlja vozilo koje će moći baš sve kao i s vozačem od krvi i mesa. To još uvijek nije lagan cilj, osobito u zadaćama koje su ljudskom vozaču toliko jasne i uobičajene da o njima gotovo uopće ne razmišlja – ali u računalu „lete svi osigurači”. Samo jedan primjer: stručnjacima za promet je poznato kako po kontaktu očima između vozača i pješaka, vozač onda zna da pješak želi prijeći cestu, a pješak shvaća da ga je vozač vidio i da će ga pustiti.

Situacija u prometu

Ljudski vozač nije ni svjestan koliko informacija on prihvaća potpuno automatski: što će učiniti pješak, pazi, tamo se igraju mališani, gledaj onog psa, taj bi mogao izletjeti… Računalo je još uvijek daleko od toga.

Tu onda neće biti ni vozača prema kojem će se pješak ravnati, a i računalo ima mnogo muka shvatiti, da li netko zuri u automobil jer želi prijeći cestu ili tek tako, iz dosade. Bilo bi mnogo lakše i da su pješaci roboti… 

(Global CIR/DW)

Komentiraj