SASTANAK U BEČU! Načelnici glavnih štabova američke i ruske vojske razgovarat će o sprječavanju međusobnih izgreda u Siriji

Načelnici glavnih stožera ruske i američke vojske sastat će se u ponedjeljak u Beču kako bi razgovarali o nastavku operacija u Siriji, gdje su Sjedinjene Države odlučile zadržati “preostale snage” koje će jamčiti zaštitu njihovim kurdskim saveznicima.

Slikovni rezultat za Joea Dunforda Valery Gerasimov

Sastanak američkog generala Joea Dunforda i njegova ruskog kolege Valerija Gerasimova održat će se u Beču, u Austriji, rekao je u priopćenju glasnogovornik američkog glavnog stožera, pukovnik Patrick Ryder.

Mjere sprječavanja izgreda

“Dvojica visokih vojnih dužnosnika razgovarat će o mjerama radi sprječavanja izgreda između ruskih vojnih operacija u Siriji i operacija međunarodne koalicije” koja se bori protiv skupine Islamske države (IS), dodao je pukovnik Ryder.

Otkad je Rusija 2015. ušla u sukob, Moskva i Washington su se dogovorili da će razdvojiti svoje zone djelovanja protiv IS-a i spriječiti svaki incident mjerama takozvane dekonflikcije. Vojni zapovjednici se međusobno obavještavaju o zračnim operacijama kako se njihove vojske ne bi sukobile.

Dvojica načelnika vojnih stožera razgovarat će i o “stanju vojnih veza SAD-a i Rusije te o sadašnjoj sigurnosnoj situaciji u Europi”, dodao je glasnogovornik smjerajući na aktualne napetosti u vezi s ugovorom INF-om iz kojega je SAD zaprijetio izlaskom, ocijenivši da ga Rusija više ne poštuje.

Sačuvan komunikacijski kanal

Unatoč sirijskom sukobu i napetostima između dviju zemalja, dvojica načelnika glavnih vojnih stožera uspjeli su sačuvati komunikacijski kanal koji se nikad nije prekinuo.

Washington trenutačno pregovara sa zapadnim saveznicima unutar koalicije o uspostavi međunarodnih snaga koje bi na sjeveroistoku Sirije, koju sirijski režim ne kontrolira, nastavile obučavati sigurnosne službe koje će biti kadre očuvati mir i pružiti potporu stabilizaciji zemlje nakon potpune likvidacije kalifata koji je IS proglasio na tom području.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj