CRNO MORE NIJE SAMO RUSKO! Rusija je vjerovala da na ovom teritoriju ima monopol, a sada joj je Zapad poslao poruku koju će razumijeti

Budući da NATO pojačava svoje prisustvo u Crnom moru, Goncharenko Roman je za Deutsche Welle, pokušao je odgovoriti na pitanja što je razlog tome, kakav se signal time šalje Rusiji te zbog čega je to dobro za Ukrajinu i kako se u svemu tome postavila Turska.

Do pojačavanja prisustva NATO-a u Crnom moru, uplovljavanjem razarača mornarice SAD-a “Donalda Cooka” u Odesu, siječanjskim posjetom broda za prijevoz ljudstva i opreme s pontonom za iskrcavanje Fort McHenry Crnom moru te posjetom britanskog izviđačkog broda “HMS Echo” Odesi, došlo je nakon što su krajem studenog ruski brodovi pred obalama Krima zaplijenili dva manja broda i jedan šleper ukrajinske mornarice.

Poruka Rusiji da Crno more nije njezino

Europa je diplomatskim putem “prilično sporo” reagirala na incident u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljeni brodovi s ukrajinskim mornarima, tvrdi Deborah Sanders s Kings College u Londonu, pa se krenulo u pojačavanje prisustva vojnih brodova NATO-a. Prema njezinu mišljenju, time se Rusiji šalje poruka da Crno more nisu ruske teritorijalne vode i da se Ukrajina boji ruske blokade Odese.

Sanders kaže da je Turska suzdržanija unutar NATO-a te da postoje određene “pukotine u odnosima SAD-a i Turske” te sve veća mogućnost otuđenja Turske i NATO-a. “Turska mora rasporediti svoje snage na Crno i Sredozemno more. Ankara je donijela odluku da zbog situacije u Siriji i energetske ovisnosti o Rusiji Crno more ne bude njezin prioritet.”

Bivši viceadmiral Njemačke mornarice Hans-Joachim Stricker poručuje da je Crno more dobilo na značaju upravo zbog ponašanja Rusije koja je dala do znanja da su Crno i Azovsko za nju izrazito bitni te da žele držati monopol nad njima, što se ne smije dopustiti prema Strickeru. Prema njegovu mišljenju pojačano prisustvo brodova NATO-a u Crnom moru je “protusignal” moskovskim pretenzijama koja je grupirala svoje jedinice na Krimu i stacionirala nove rakete tipa “Kalibr”, piše DW.

Američki razarač Donald Cook u ukrajinskoj luci Odesi u Crnom moru u koju je uplovio 25. veljačeFoto: AFP

Ugovor iz Montreauxa

I dok ruski političari smatraju provokacijom razmišljanje NATO-a o daljnjem pojačavanju prisustva u Crnom moru, NATO-ove aktivnosti ograničene su ugovorom iz Montreauxa iz 1936., po kojem ratni brodovi iz država koje ne izlaze na Crno more se ne smiju u tom moru zadržavati duže od 21 dana.

“Smatramo da je vojna situacija u Crnom moru mnogo drukčija od one prije 100 godina kada je potpisan ugovor”, rekao je za DW stalni predstavnik Ukrajine u NATO Vadim Pristajko koji je izrazio žaljenje zbog toga što po Ugovoru iz Montreauxa veći brodovi NATO samo pod ovim uvjetima mogu ulaziti u Crno more.

Naglasio i da Ukrajina svojim partnerima nudi pojačao prisustvo u Crnom moru, što bi pokazalo da bi “planovi da se osvoji Crno more i da se Ukrajina odatle potisne, a o Azovskom moru da i ne govorimo, imali za posljedicu reakciju međunarodne zajednice”, piše DW.

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj