MUZIČARI ODBILI DA ŠIRE DRŽAVNU PROPAGANDU: Ukrajina ove godine bez predstavnika na Eurosongu jer se pobjednica nije složila sa odredbama ugovora…

Ukrajina, koja je prije tri godine pobijedila na takmičenju „Pjesma Eurovizije”, ove godine neće se predstaviti u maju u Tel Avivu. I to ne zbog toga što nema dobru pjesmu ili zbog manjka novca, poput Bugarske, nego zbog političkog skandala koji se dogodio. Za razliku od pobjedničkog trijumfa 2016. godine, koji je „Guardian” tada ocijenio kao „najpolitizovaniji do sada”, ove godine politički skandal nije „izvezen” na evropsku scenu, nego je ostao u granicama Ukrajine. Ako se izuzme medijsko širenje, kome nije odolio gotovo nijedan značajan evropski list.

Posle pobjede pop pjevačice Maruv na javnom nacionalnom glasanju u subotu 23. februara, poslije dva dana je prvo povučen njen nastup na predstavljanju Ukrajine na Euroviziji, a pošto ni sljedeća dva benda sa izvođačima, koji su osvojili drugo i treće mjesto, nisu prihvatili neku vrstu dodatnih uslova nacionalne televizije UA – učešće Ukrajine na Eurosongu je sasvim otkazano.

‘Političko sredstvo’

„Pjesma sirena”, koja na „Youtubeu” ima skoro sedam miliona pregleda, dovela je Maruv, čije je pravo ime Ana Korsun, do pobjedničke pozicije i pregovora sa ukrajinskim javnim servisom oko ugovora. Stavke na koje je trebalo da stavi potpis obavezivale su je da bude kulturni ambasador Ukrajine i da u svijetu predstavlja ne samo muziku Ukrajine nego i stavove ukrajinskog društva. Sporna je bila i odredba da privremeno, do održavanja takmičenja sredinom maja, ne smije da nastupa u Rusiji. Maruv je bila spremna da otkaže koncerte, od koji je prvi bio zakazan u aprilu u Sankt Peterburgu.

Dobila je rok od 24 časa da razmisli i potpiše ugovor. Međutim, u ponedjeljak su razgovori prekinuti, a 27-godišnja Ana je objavila da, iako je spremna da otkaže turneje u Rusiji, nije spremna da ispuni ostale odredbe ugovora jer ih smatra cenzurom, a uz to odbija da bude iskorištena kao „političko sredstvo”.

Ja sam državljanka Ukrajine, plaćam poreze i iskreno volim Ukrajinu, ali nisam spremna da se ljudima obraćam sloganima, pretvarajući svoje učestvovanje u takmičenju u promociju naših političara. Ja sam muzičarka, a ne palica za bejzbol na političkoj sceni”, napisala je Maruv na „Facebooku”. Drugoplasirani trio „Freedom Jazz” je saopštio da odbija ugovor, a potom je to učinila i trećeplasirana plesna grupa „Kaska” sa solistom. „Bila bi nam čast da predstavljamo Ukrajinu, ali ne treba nam pobjeda po svaku cijenu. Naša misija je da ujedinimo ljude muzikom, a ne da sijemo razdor”, napisao je ovaj trio na „Instagramu”.

To što muzičari nisu htjeli da učestvuju u političkom sukobu između Ukrajine i Rusije za nacionalnu televiziju nije značilo da razmisle da li su u nečemu pogriješili iznoseći svoje zahtjeve u domenu političke propagande, nego su saopštili da postoji sistemski problem na ukrajinskoj muzičkoj sceni – „povezanost umjetnika sa teritorijom države agresora”.

Lake note i teške teme

Otcjepljenje Krima 2014. i rat na jugoistoku države za koji optužuju Rusiju, izazvao je problem na Eurosongu i 2017. godine, kada je domaćin bio Kijev. Ukrajina nije dozvolila ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj da doputuje u Kijev i učestvuje na evropskom muzičkom takmičenju. Razlog je bio što je Samojlova ranije posjetila Krim, a da pri tome nije ušla preko ukrajinsko-ruske granice, nego direktno iz Rusije, što je prema ukrajinskom zakonu dovoljan razlog da se nekom ne odobri ulazak u državu. Rusija je te godine otkazala učešće na Euroviziji.

A rusko-ukrajinske političke muke na evropskom takmičenju lakih nota datiraju od pobjede Džamal, Ukrajinke tatarskog porijekla sa Krima, i njene pesme „1944”. To je pjesma zbog koje su svjetski mediji to takmičenje Eurovizije ocenili kao najpolitizovanije. Pjesma govori o Staljinovom naređenju o progonu Tatara sa Krima, neposredno po sovjetskom oslobođenju ovog poluostrva – zbog saradnje sa nacističkom Njemačkom. Ovo je tema o kojoj dvije strane imaju sasvim suprotna historijska viđenja i dan-danas.

Rusija je protestovala i tražila diskvalifikaciju ove pjesme zbog politizacije teksta na takmičenju koje zabranjuje „riječ, govor ili gest političke ili slične prirode”, ali je tim Eurovizije procijenio da je tekst „historijske prirode”. Pri tome je Suzana Džamaldinova Džamal, govoreći o sudbini svoje porodice, rekla da se „naravno radi i o 2014. godini”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj