(VIDEO) BRZA CESTA SARAJEVO-GORAŽDE! Ozvaničen početak radova na tunelu Hranjen

Na lokalitetu Hrenovice kod Prače danas je i formalno ozvaničen početak radova izgradnje tunela Hranjen kao najzahtjevnijeg dijela projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde.

Izgradnjom puta udaljenost od glavnog grada BiH do grada na Drini bit će smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a vožnja od Sarajeva do Goražda trajala bi svega 45 minuta.

Svečanosti početka radova na izgradnji tunela, čiji su investitori JP Autoceste FBiH, prisustvovali su najviši bh. zvaničnici, član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzdić, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, te zvaničnici iz BPK Goražde za koji je projekt gradnje tunela od historijske važnosti, jer Goraždani godinama čekaju na ispunjenje obećanja o gradnji brze ceste.

Za stanovnike ovog dijela BiH, a posebno privrednike, početak radova na izgradnji tunela je od životne važnosti pa su organizatori Vlada BPK Goražde u koordinaciji s investitorima Autocestama BiH formalni čin početka radova simbolično posvetili jednom od najznačajnijih datuma – Danu nezavisnosti BiH.

Izvođač radova na tunelu Hranjen je firma “Euro-Asfalt” iz Sarajeva.

Radovi u okviru LOT 1 podrazumijevaju probijanje tunela i izgradnju primarne pregrade cestovnog tunela Hranjen čiji je rok za gradnju 36 mjeseci.

Prije svečane ceremonije na portalu budućeg tunela, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja šehidima i palim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina i partizanskom spomen obilježju u Prači i Hrenovici.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj