ISTRAGOM OBUHVAĆENI I SINOVI AMERIČKOG PREDSJEDNIKA! Kongres SAD-a traži informacije o privatnim razgovorima Trampa i Putina

Tri odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražila su od Bijele kuće i Stejt departmenta informacije o privatnim razgovorima predsjednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Odbori za obavještajna pitanja, za spoljne poslove i za nadzor zatražili su suštinu Trampovih i Putinovih razgovora uživo i putem telefona i informacije da li su ti razgovori imali bilo kakav uticaj na američku spoljnu politiku, prenosi Beta.

Oni pitaju i da li je Tramp pokušao da prikrije neki razgovor s Putinom. Odbori traže i da obave intervjue s prevodiocima koji su slušali razgovore dva lidera. Tramp i Putin su razgovarali u četiri oka više od dva sata na samitu u Helsinkiju u julu, u prisustvu prevodilaca.

Predstavnički dom Kongresa SAD pokrenuo obimnu istragu protiv Trampa

Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je danas obimnu istragu protiv predsjednika SAD-a Donalda Trampa, njegove Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija, poslavši zahtjeve za dokumentima 81 osobi povezanoj s Trampom i njegovim saradnicima.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Džerold Nadler rekao je danas da će istraga biti usmjerena na moguću opstrukciju pravde, korupciju i zloupotrebu ovlaštenja.

Široka istraga mogla bi da bude osnova za pokretanje procesa opoziva Trampa, iako lideri demokrata navode da će istražiti sve mogućnosti i razmotriti izvještaj specijalnog savjetnika Roberta Mulera prije nego što se opredijele za oštrije poteze.

Objavljujući početak istrage, Nadler je rekao da je Tramp „prethodnih nekoliko godina izbjegavao odgovornost za svoje gotovo svakodnevne napade na osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme”. „Istraga tih prijetnji vladavini prava obaveza je Kongresa i osnovna funkcija Odbora za pravna pitanja Predstavničkog doma”, naveo je Nadler, prenosi Beta.

Istragom obuhvaćena i Trampovi sinovi

Osobe od kojih se traže dokumenta obuhvataju sve aspekte Trampovog života, a među njima su i ljudi povezani s mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine, uključujući učesnike kontroverznog sastanka s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom, povezanom sa Kremljom, u Tramp kuli juna 2016. godine.

Na listi su i dva Trampova sina, Donald Tramp Junior i Erik Tramp, kao i mnogi sadašnji i bivši bliski savetnici predsednika SAD, uključujući Stiva Benona.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj