EP: Otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

 Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta( AFET) pozvali su zemlje članice EU da ove godini otvore pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

I Albanija i Sjeverna Makedonija uradile su svoje domaće zadatke neophodne za otpočinjanje pristupnih pregovora“, poruka je delegacije Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da je 2019. godina ključna za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, zbog činjenice da će zemlje članice u junu odlučivati o spremnosti tih zemalja za otvaranje pristupnih pregovora.

Albanija i Sjeverna Makedonija su učinile značajne reforme pod teškim okolnostima i sada je ključno da članice EU na osnovu tih dostignuća priznaju da je napredak napravljen i odluče da započnu pristupne pregovore ove godine“, navodi se u saopštenju.

Delegacija Spoljnopolitičkog odbora, koja je od 27. februara do 1. marta boravila u Tirani i Sokoplju, poziva obje zemlje da zadrže fokus na reformama u oblasti pravosuđa, ekonomije, vladavine prava i javne administracije.

Poslanik Tune Kelem, koje je bio na čelu ove delegacije, istovremeno upozorava da i pored pokazane odlučnosti u sproviđenju reformi, postoje nedostatak nacionalnog jedinstva i unutrašnja trvenja koja mogu poremetiti proces EU integracija Albanije i Sjeverne Makedonije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj