IMAMO NEGATIVNA ISKUSTVA! Medvedev: Bugarska da izdejstvuje garancije EU za Turski tok

Bugarska treba izdejstvovati pouzdane garancije od Evropske komisije da bi obezbjedila da gasovod Turski tok ide preko njene teritorije, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev na konferenciji za medije u Sofiji, nakon razgovora s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Medvedev je u tom kontekstu napomenuo da Rusija ima u vidu “ne baš prijatno iskustvo” s Bugarskom vezano za projekat Južni tok, prenosi agencija Tass.

– Nadam se da ćemo moći da razgovaramo o daljim konkretnim koracima nakon izdavanja odgovarajućih garancija – ne mislim od bugarske vlade, već kada Evropska komisija obezbjedi pouzdane garancije da ovaj projekat neće obarati u budućnosti i da se on neće suočiti sa preprekama – rekao je ruski premijer.

Medvedev je izrazio nadu da “bugarski prijatelji to razumiju i da preduzimaju odgovarajuće aktivnosti”, dodavši da je o tome razgovarao sa bugarskim kolegom.

Bugarska je ranije učestvovala u projektu gasovoda Južni tok, koji je prema planu trebalo da se postavlja ispod Crnog mora, od regiona Anapa do bugarske luke Varna, i da ide dalje prema Italiji i Austriji. Međutim, u ljeto 2014. na insistiranje Evropske komisije Sofija je dva puta zaustavljala radove, što je na kraju rezultiralo time da ne izda dozvolu za postavljanje cijevi na svojoj teritoriji.

U decembru 2014. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je objavio da će Južni tok biti zamijenjen gasovodom preko Turske, poznatim pod nazivom Turski tok.

Prvi krak Turskog toka namenjen je snabdijevanju Turske gasom, a drugi zemaljama južne i jugoistočne Evrope. Gasprom smatra Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku potencijalnim tržištima. Ovog puta Sofija namjerava da učestvuje u projektu. Početkom februara, ministarka energetike Temenuška Petkova najavila je da će do početka 2020. godine Bugarska moćii da pusti u rad svoj dio gasovoda do granice sa Srbijom, navodi Tass.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj