STRATEŠKO POZICIONIRANJE: Turski ratni brod stigao u sudansku luku

Turski ratni brod je stigao u najveću sudansku luku u trodnevnu posjetu s ciljem da poboljša “bezbjednost i sigurnost” u Crvenom moru.

To je saopštio sudanski general Musa Ahmed Musa.

Veze Ankare i Kartuma su pojačane poslije posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sudanu u decembru 2017, u okviru njegovog plana o strateškom pozicioniranju u Africi. 

Turski brod “Gojka Ada” pristao je danas u luci Port-Sudan i ostat će tu do 11. marta, navela je sudanska vojska. 

“Ova posjeta oslikava saradnju dvije vojske i dio je diplomatske inicijative. Ona će takođe pomoći jačanju bezbjednosti i sigurnosti na Crvenom moru”, rekao je general Musa. 

Erdoganova posjeta Kartumu, prva posjeta nekog turskog šefa države Sudanu, dovela je do potpisivanja više bilateralnih sporazuma. 

Turski predsjednik je tada rekao da je Sudan prihvatio da Turska bude zadužena za obnovu luke na ostrvu Suakin, nedaleko od Port-Sudana. 

Taj dogovor je izazvao zabrinutost Saudijske Arabije i Egipta, koji ga vide kao turski pokušaj da proširi svoj uticaj u regionu koristeći rivalstva zemalja koje izlaze na Crveno more. 

Sudan se trenutno nalazi usred političke krize, a demonstranti na protestima traže odlazak predsjednika Omara al-Bašira, koji je na vlasti od 1989.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj