DESNIJE OD DESNICE! Netanyahu: Izrael nije država svih svojih građana nego samo Jevreja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, usred kampanje za izbore 9. aprila, izjavio da Izrael nije država-nacija “svih svojih građana, već isključivo jevrejskog naroda”. Netanyahu je pritom isključio arapsku populaciju koja živi u toj zemlji.

On je to napisao u nedjelju na svom Instagram profilu, reagirajući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah. Vrlo popularna izraelska glumica i manekenka napisala je objavu u kojoj brani prava arapske manjine, koja čini 17,5 posto populacije.

Izrael je država svih svojih građana – rekla je Selah. 

Netanyahu je u reakciji napisao kako “Izrael nije država svih svojih građana”, jer je, po njegovu mišljenju “u skladu s osnovnim zakonom o naciji koju su usvojili, Izrael država-nacija jevrejskog naroda – isključivo i jedino jevrejskog naroda”. 

Kako ste i vi napisali, nema nikakvih problema s arapskim državljanima Izraela. Oni imaju ista prava kao i mi, a Likudova vlada uložila je više u arapski “sektor” od bilo koje druge vlade – napisao je Netanyahu. 

Izraelski Arapi većinom su Palestinci, koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnivanja Izraela 1948. godine i podupiru palestinske interese. Netanyahu se smatra vođom najdesnije orijentirane vlade u povijesti Izraela te nakon izbora želi osnovati sličnu koaliciju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj