‘TRAŽILI’ GA U PAKISTANU?! Odbjegli lider talibana Mula Omar godinama se ‘krio’ u blizini američke baze u Afganistanu

Odbjegli lider talibana mula Mohammed Omar živio je u neposrednoj blizini američkih vojnih baza u Afganistanu, navodi se u  najnovijoj knjizi.

U novoj knjizi autora Bette Dam “Tajni život mule Omara” navodi se da se lider talibana nikada nije krio u Pakistanu, kao što su SAD vjerovale. Umjesto toga, on je živio manje od pet kilometara od američke baze u svojoj rodnoj provinciji Zabul.

Holandska novinarka Bette Dam pet godina je istraživala i intervjuisala pripadnike talibana. Ona je uspjela da razgovara sa Jabbarom Omarijem, Omarovim tjelohraniteljem koji je pobjegao nakon zbacivanja talibanskog režima 2001. godine.

Omari je krio vođu talibana do njegove smrti od bolesti 2013. godine, prenosi BBC. 

Ubrzo nakon pada talibana, Omar, za čiju glavu su SAD raspisale nagradu od 10 miliona dolara nakon terorističkih napada 11. septembra, sklonio se u tajne sobe u svojoj kući nedaleko od američke baze.

Američke snage su čak jednom i pretresle njegovu kuću, ali nisu pronašle skrovište, navodi se u knjizi. Ipak, Omar nije mogao da predvodi talibane iz svog skrovišta. Knjiga Bette Dam objavljena je na holandskom jeziku prošlog mjeseca, a uskoro se očekuje njen prevod ne engleski jezik. 

Komentiraj